Autor Wątek: [Elantra XD] radio  (Przeczytany 3452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomekj81

• Gość
radio
« dnia: 16 Październik 2008, 10:48:27 »
witam. wlasnie dzisiaj moje radio przestalo czytac plyty cd. radio odbiera dobrze ale gdy tylko wkladam plyte wyskakuje error. co to moze byc? moze laser siadl?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 18:02:43 przez Brt »

IgoReCzeK

• Gość
radio
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2008, 12:00:54 »
Witam. A może wystarczy przeczyścić mechanikę napędu? Proponuję wymontować radyjko z samochodu i zrobić to spokojnie i dokładnie na stole w domu. Poza tym proponuję przygotowanie sobie trochę wazeliny technicznej koloru białego i oleju silikonowego, do przesmarowania prowadnic ( po uprzednim wyczyszczeniu ze starych smarów ) . W samochodzie warunki eksploatacyjne napędów CD są zdecydowanie bardziej ekstremalne i przez to mechanika wymaga częstszych przeglądów. Pozdrawiam Igor.

Witek

• Gość
radio
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Październik 2008, 21:52:19 »
Można zakupić płytę czyszczącą laser (bardzo słabo czyści, ale zawsze coś).

rufuz

• Gość
radio
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2008, 12:16:31 »
witam

to zalezy jakie radyjko masz. Ja jakis czas temu uzywalem chinskiego szmelcu "no name". Teraz przerzucilem sie na lepszy car audio. Mam Pioneera i jestem zadowolony. Poprzedni Blaupunkt byl mocno zuzyty i nic sie nie dzialo. Jakis czas temu po odstawieniu Blaupunkta kupilem "lepsza" chinszczyzne i dupa - po dwoch tygodniach sie rozsypal. Problemy z CD oraz z karta SD.

tomekj81

• Gość
radio
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Październik 2008, 17:57:10 »
rozwiazalem juz problem radia. kupilem plyte czyszczaca(troche droga 34zł) cd znowu dziala. zobaczymy na jak dlugo.

IgoReCzeK

• Gość
radio
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Październik 2008, 18:24:54 »
Cytat: "rufuz"
Blaupunkt

Witam. To radia same w sobie mające klasę niezawodności, wytrzymałości i audiofilskiej nuty. Nie dorównują bayerom montowanym w Japońskich produktach, ale prawda jest taka, że są dedykowane dla pewnej grupy użytkowników i jeśli się w niej znajdujesz, to rzadko kiedy zawodzą. Wiele można zarzucić stylistyce i wrodzonej ascetyczności, ale to wszystko. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Wyczyszczenie wcześniej proponowaną moetodą przyniosło by rezultaty na dłuższy okres, ale nie każdy dobrze czuje się po rozebraniu i czyszczeniu servomechanizmów o małych rozmiarach - dobrze to rozumiem.

Roman_d

• Gość
radio
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Październik 2008, 18:32:29 »
U mnie w poprzedniej Sonacie pomogła płyta czyszcząca ale dopiero po kilkunastokrotnym użyciu. Na początku nie było efektu. A teraz już ponad rok działa be zarzutu.

Tak jak pisze IgoReCzeK lepszy efekt daje rozebranie radia i dokładne wyczyszczenie jego wnętrzności.