Autor Wątek: [Getz] [Getz] "Tuning" a prawo?  (Przeczytany 12099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« dnia: 15 Kwiecień 2012, 09:25:57 »
Witam chciałem rozpocząć dyskusje na temat legalności niektórych modyfikacji w naszych samochodach.. Mianowicie pierwszą rzeczą jaką chciałem zapytać czy w świetle prawa mogę przyciemnić tylnie lampy o tak:
?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:03:04 przez Brt »

Offline Zbyszek

• Administrator
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2012, 11:10:27 »
Masz mieć lampy zgodnie z homologacją. Istnieją na rynku lampy tuningowe homologowane. W tym przypadku (zdjęcie) lampa fabryczna jest przerobiona czyli niezgodna z jej fabryczną homologacją. Moim zdaniem= utrata dowodu. Te auto ze zdjęcia straciło by dowód również za przednie boczne szyby.

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwiecień 2012, 11:13:25 »
Aha, czyli kiepsko, zawsze można folie zerwać na miejscu :D

voytekk1

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwiecień 2012, 11:36:45 »
Policja mogłaby się do tego przyczepić,  folię możesz łatwo zerwać, możesz też robić tak jak ja czyli wozić ze sobą druga parę fabrycznych lamp (w moim przypadku
woze kierunkowskazy mimo że nigdy się nikt nie przyczepil i że świecą lepiej niż standardowe)

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwiecień 2012, 11:38:51 »
wole chyba zerwać folie ;D

legenda

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwiecień 2012, 12:17:51 »
O ile pamiętam w programie "Uwaga Pirat" jak się doczepiali do przyciemnianych szyb z przodu to mają mieć jakiś próg i mogą być przyciemnione

nie jestem pewny chyba 90% przepuszczalności światła ale głowy nie dam uciąć jaki jest ten próg ;-)

toporek

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwiecień 2012, 13:15:49 »
Aktualnie nawet w moim getzie szyby są teoretycznie przyciemnione (sprawdźcie na szybie napis transparency +/-70% czyli w 30% są przyciemnione [ Ja kicham takie przyciemnienie jak i tak się auto nagrzewa :lol:
Przednie 3 szyby (frontowa i boczne) muszą się obyć bez folii, wiem że tak stanowi prawo.
W światła bym nie ingerował, bo często gęsto jeżdżę za wiejskim tuningiem i nawet nie wiem, czy on hamuje czy pozycyjne ma tylko włączone?!

Zasada na drodze jest taka: Musisz widzieć i być widzianym.

Popieram skrzydła, dostawki do progu, bo to fajnie wygląda, angeleyes też są spoko, czy tam inny lexusstyle, bo chyba mają homologację.

Taki smaczek, który już Kurakowi podesłałem::))
http://www.ath-hinsberger.de/tuning_mazda_kia_hyundai_zubehoer.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/alist/cnid/9ff44afd07b1d1048.78666720/changelang/1

Offline Zbyszek

• Administrator
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwiecień 2012, 19:43:31 »
toporek, Twój link nie działa :cry:
70% przepuszczalności to minimum wg prawa a dziś większość nowszych aut ma już takie szyby więc cokolwiek więcej zrobisz- jesteś poza prawem (dotyczy szyby czołowej oraz bocznych w polu widzenia kierowcy).

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwiecień 2012, 23:21:52 »
tylko, że przy kupnie dobrej folii do przecimniania, swiatło nawet z przyciemnionej lampy jest tak samo widoczne jak z homlogowanej, ale powtarzam, trzeba mieć odpowiednią folie ;)

[ Dodano: 2012-04-15, 23:32 ]
co to jest CANBUS? bo zamierzam gacka wyposarzyc w takie coś : http://allegro.pl/zarowka-c5w-5050-smd-36-mm-4-led-canbus-katowice-i2222546192.html

Łukasz

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwiecień 2012, 00:54:30 »
Cytat: "Kurako"
co to jest CANBUS?

CAN BUS == magistrala CAN, rodzaj magistrali komunikacyjnej wykorzystywanej w przemyśle motoryzacyjnym (ale i nie tylko).

Pod hasłem magistrala CAN albo po prostu CAN możesz znaleźć w internecie dużo informacji na ten temat.

NieAmator

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwiecień 2012, 08:25:05 »
kup sobie carbon i lampy wewnątrz oklej

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwiecień 2012, 10:59:22 »
tylne :D?

toporek

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwiecień 2012, 00:49:25 »
Kurak!! Zabije Cię:P Odżywiłeś moje dzikie żądze personalizacji getza:P

Duńczycy równie jak Niemcy za horendalne kwoty oferują tuning kity do: GETZ,ACCENT,SANTA FE zapraszam do katalogu:
http://www.koreanstyling.dk/webshop/images/hyundai_gesamt_2007_hp.pdf

P.S Gdyby ktoś widział gdzieś na jakimś alledrogo i tym podobnych rzeczach spojler dachowy (skrzydełko) tak jak jest tam zaprezentowany nie zwlekajcie z linkiem;P

Kurako

• Gość
[Getz] "Tuning" a prawo?
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwiecień 2012, 08:59:48 »
w Polsce chyba nigdy nie bedzie to dostepne.... :O