Autor Wątek: [Tucson] Wyposażenie Tucsona  (Przeczytany 43980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czaperek

• Gość
[Tucson] Wyposażenie Tucsona
« dnia: 14 Kwiecień 2012, 19:29:33 »
Niedawno kupiłem Tucsona 4x4 2,0 benzyna 140 KM. Poprzedni właściciel nie posiadał faktury z zakupu, lecz oświadczył,że samochód wyposażony jest w fabryczny autoalarm uruchamiany z centralnego zamku oraz immobilizer.
Samochód posiada skórzana tapicerkę, produkcji 2006 r, posiada TCS, automatyczna klimatyzację. Jest to chyba wersja wyposażenie Premium. Auto jest z polskiego salonu.
Moje pytanie brzmi:Czy samochody w tym wyposażeniu maja montowany fabrycznie autoalarm, jak jest uruchamiany i jak działa , czy jest fabrycznie wyposażony w immobilizer. Na szybach jest oznaczenie Hyundai Safety coś tam, coś tam.
Być może pytanie jest naiwne :oops:  lecz chciałbym mieć na ten temat wiedzę.
Pozdrawiam.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2012, 20:59:08 »
Cytat: "czaperek"
Na szybach jest oznaczenie Hyundai Safety coś tam, coś tam.

Na to nie patrz. Jeśli auto jest z polskiego salonu łatwo to ustalisz w ASO po VIN. Można sprawdzić jeszcze prościej. Po przekręceniu kluczyka powinna zapalić się kontrolka w kształcie kluczyka (żółta). Po uruchomieniu gaśnie- znaczy jest immobiliser. Co do alarmu- zamknij auto z pilota (jeśli masz przycisk w kluczyku to już oznacza fabryczny alarm). Po zamknięciu otwórz auto ale nie przyciskiem tylko wkładając kluczyk w zamek. Jeśli włączy się alarm- masz odpowiedź.

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2012, 23:30:39 »
TAK  jak pisze Zbyszek . Ja mam ten rocznik co Ty  ale pilota mam osobno i też fabryczny alarm  zabezpiecza przed otwarciem drzwi, maskę, kufer i tylną szybke . W środku żadnych czujników ruchu nie ma. Wersja Premium jako jedyna ma el. szyberdach. Pozdro

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2012, 23:50:54 »
Sprawdzone. Po zamknięciu z zamka centralnego i otwarciu drzwi kluczykiem alarm się uruchamia, immobilizer tez jest ( symbol kluczyka na tle samochodu )

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwiecień 2012, 20:34:12 »
Witam. Podepnę się pod temat, bo też dotyczy wyposażenia. Niedawno kupiłem Tucsona 2.0 CRDi 4x4 2008 rok. Przy ubezpieczaniu pani zadała mi trudne pytanie: czy to jest wersja wyposażeniowa  STEEL, czy PREMIUM. Nie miałem zielonego pojęcia. Moje pytanie brzmi: jak można rozpoznać? Czy są jakoś oznaczone? :?:

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwiecień 2012, 08:21:52 »
Cytat: "bobek310"
wersja wyposażeniowa  STEEL, czy PREMIUM

Chyba STYLE albo PREMIUM.
Style ma welurowe siedzenia. Premium skórzane, otwierany dach i ESP. Prmium dodatkowo ma ciemne szyby w tylnych drzwiach i klapy i felgi 17" - zdaje się.
Dotyczy egzemplarzy po styczniu 2008 (wówczas nastąpiła zmiana specyfikacji).
S.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2012, 11:45:13 »
W załączniku broszura reklamowa:

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwiecień 2012, 20:04:15 »
Na 60% mam premium- mam skórzane siedzenia, kierownicę, ciemne tylne szyby, esp. Nie mam szyberdachu, metalowej konsoli i alufelgi 16. W jakimś najbliższym czasie podjadę do ASO na komputer - tam pewnie mi precyzyjnie określą co to jest faktycznie.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwiecień 2012, 23:30:20 »
No to mam całkowicie pomieszane w głowie.
Mój Tucson jest produkcji2006r.(końcówka roku). Wygląda na to,że jest w wersji premium, lecz nie posiadam ESP tylko sam TCS. Nie ma tez szyberdachu.
A tak swoja drogą Brt , skąd ściągnąłeś wyposażenie ?

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwiecień 2012, 00:05:49 »
Ze strony głównej Hyundaia. Z czasów jak kupowałem auto...

lecz nie posiadam ESP tylko sam TCS
Strzelam, że silniki benzynowe nie posiadały ESP - tylko diesel.

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwiecień 2012, 07:02:43 »
No to mam całkowicie pomieszane w głowie.
Mój Tucson jest produkcji2006r.(końcówka roku). Wygląda na to,że jest w wersji premium, lecz nie posiadam ESP tylko sam TCS. Nie ma tez szyberdachu.

Ja mam też z końca roku 2006 wersja Premium z ESP i z el. szyberdachem. U mnie wszystko się zgadza z opisem wersji podanej przez Brt.

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwiecień 2012, 21:04:27 »
Wyposażenie zmieniało się z biegiem lat i było też zależne od kraju. Nazewnictwo wersji też było różne.
W Kosowie np. widziałem wiele Tucsonów używanych przez OBWE (OSCE) białych (ten kolor chyba był w katalogu, ale nie sądzę, by w PL sprzedano choć jeden egzemplarz) ze stalowymi felgami, które w cywilnych wersjach w Polsce nie występowały.
Gdzieś czytałem, że auto nadal jest produkowane w Turcji. Pewnie wersje i przeznaczenie są inne niż w czasach świetności konstrukcji.
S.

okobar

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwiecień 2012, 19:01:34 »
to tak jak u mnie
to co napisane nie zgadza się z tym co mam
np. mam TCS czyli powinienem mieć Style albo Premium
ale klima manualna - więc wyklucza obydwa - czyli Comfort... z drugiej strony TCS wyklucza Comfort :P tak samo z autoalarmem, i innymi bajerami
większość z nich mam wskazujących na Style (brak okna dachowego czy skóry pokazuje że nie Premium), ale mam 6 głośników (czyli premium) i opony 215 (czyli Comfort)
całkowiete poplątanie z pomieszaniem :)

wald

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwiecień 2012, 20:45:48 »
czytając ma się wrażenie, że ma się doczynienia z samymi składakami, ale proponuje najpierw sprawdzić jaki ma się model. Może to się przyda. Ja mam N, ma TCS, klima auto, głośników dużo, poduchy i kurtyn kilka, opony brigstony, alufelgi z wyższego modelu, nie mam skóry i szyberdachu.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwiecień 2012, 16:42:09 »
Ja tez mam N , mam TCS, automatyczna klimę, skórzane siedzenia, alufelgi, , głosniki na pewno 4, 4 poduszki i 4 kurtyny boczne.
 Dodać należy, jest jest to wersja benzynowa, 104 kW bo chyba ma to znaczenie.