Forum > Accent

[Accent X3] Wymiana rozrządu

(1/3) > >>

Maciaszeeek:
Witam, mam takie zapytanie odnośnie wymiany rozrządu w hyundaiu accent x3, rozebrałem osłonę rozrządu i okazało się że górne koło od klawiatury jest przestawione o jeden ząbek, ale auto chodziło normalnie bez żadnych kłopotów. Zrobiłem nowe znaki dla siebie i wymieniłem pasek oraz rolkę z napinaczem, w międzyczasie dojechał do mnie znajmy mechanik i zaczął się kłócić że źle znaki zrobiłem i że będzie kicha, bo o ten ów właśnie ząbek mu nie pasuje. Zrobiłem to po swojemu i auto dalej śmiga. Proszę mi powiedzieć czy poprzednik który robił w moim Accencie rozrząd mógł coś poprzestawiać i czy faktycznie muszę cofnąć o ten jeden ząbek?? Zaznaczam że samochód pracuje równo i cicho.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Maćko

doman76:
Po napięciu paska znaki na kołach mają się jednocześnie pokrywać ze znakami na obudowie. Nie wiem jak ten mechanik chce ustawić rozrząd. na znaki a wtedy przesunąć o jeden ząbek? Bez sensu...

Maciaszeeek:
Chodzi mi o to że po ściągnięciu obudowy okazało się że "stayy" rozrząd był przestawiony o jeden ząbek i wtedy zrobiłem nowe znaki na kole i obudowie po dwa na każdym kole i po założeniu nowego paska i napinacza ustawienie było do moich znaków a nie do fabrycznych ( mojego poprzednika) i na górnym mam przestawienie dalej o jeden ząbek ze znakiem firmowym.

doman76:
No to wygląda że mechanik miał racje - pasek mógł wcześniej przeskoczyć, ktoś mógł go źle założyć itd.
Oryginalne znaki mają się pokrywać, chyba że ktoś coś dziwnego grzebał przy silniku.
Warto byłoby pasek poprawić. Jeśli nie jesteś pewny poszukaj na googlach o ustawianiu rozrządu w silniku sohc - zasada prawie zawsze ta sama, jedynie znaki są różnie umieszczone.

Zbyszek:
Maciaszeeek, opisałeś to tak że nic nie kumam. Powinno się ustawiać wg fabrycznych znaków. Po co w takim razie robiłeś swoje znaki? Może czegoś nie zrozumiałem..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej