Autor Wątek: LUSTERKA ZEWNĘTRZNE SKŁADANE ELEKTRYCZNIE  (Przeczytany 9905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ZYGIniemce

• Giełda
LUSTERKA ZEWNĘTRZNE SKŁADANE ELEKTRYCZNIE
« dnia: 18 Wrzesień 2020, 07:43:39 »
Witam ,mam lusterka sterowane elektryczne i chciałbym zrobić składanie elektryczne ,co będzie mi potrzebne i jak się zabrać do tego, ktoś coś może pomóc w tym temacie?

Offline tomasz0303

• Giełda
Odp: LUSTERKA ZEWNĘTRZNE SKŁADANE ELEKTRYCZNIE
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2020, 18:16:35 »
Witam 1.potrzebne lusterka 2.kaseta (w drzwiach kierowcy) z przełącznikiem składanych lusterek 3.wiązki w drzwiach kierowcy i pasażera
4.dwa przewody do połączenia wiązki drzwi kierowcy i drzwi pasażera, raczej w aucie przewodów tych nie ma

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrzesień 2020, 17:19:51 »
To jakoś do ogarnięcia najgorzej z tymi przewodami żeby połączyć drugie lusterko ,którędy by ich najlepiej puścić

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrzesień 2020, 08:11:17 »
W wiązce oryginalnej przewody przechodzą pod siedzeniami (patrz schemat) ,ja przerabiałem ten temat i przewody poprowadziłem tak jak w oryginale ,do tej operacji najlepiej zdemontować siedzenia .Zmieniłem lusterka na 10 pinowe i potrzebowałem 5 przewodów.2przewody składanych lusterek ,1przewód kierunków i 2 przewody do lampki w lusterku

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrzesień 2020, 22:16:37 »
Rozumiem a jak wyprowadziłem te przewody z drzwi?

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrzesień 2020, 16:59:17 »
Kupiłem wiązkę i poszła na dawcę (potrzebne piny) ,a w drzwiach nowe używane.

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrzesień 2020, 17:31:23 »
Lusterka wymieniłeś całe czy tylko środek ,masz może schemat tej wiązki w drzwiach, u mnie do lusterek idzie tylko 5 przewodów ,3 sterowanie i dwa do podgrzewania lusterek

Offline GsiTurbo

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2020, 18:30:51 »
tomasz0303 - mam pytanie: dojrzewam do tego rozwiązania w mojej Elantrę. Lusterka 10pinowe mam, kaseta z przełącznikiem jest. Moje pytanie dotyczy zasilania silników składania lusterek - czy one mają wewnętrzny kontakt wyłączające składanie po osiągnięciu pozycji, czy po prostu system daje zasilanie na daną ilość sekund? Jak to działa? Z góry dziękuję.

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrzesień 2020, 19:08:55 »
zasilanie jest doprowadzone na stałe niezależnie od położenia stacyjki. w silniku składania lusterek są krańcówki, które kończą prace po osiągnięciu danej pozycji .

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrzesień 2020, 19:23:40 »
Lusterka wymieniłeś całe czy tylko środek ,masz może schemat tej wiązki w drzwiach, u mnie do lusterek idzie tylko 5 przewodów ,3 sterowanie i dwa do podgrzewania lusterek

wymieniłem całe lusterka z 5pinowe na 10 pinowe i wiązki w drzwiach kierowcy wtyczka D10 10 pin i pasażera wtyczka D30 10 pin wiązki udało mi się kupić na allegro.

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrzesień 2020, 19:29:11 »
Możesz coś więcej powiedzieć jak montowales to składanie lusterek ,jakieś schematy może ,a przewody do składania i kierunków skąd prowadziles

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Wrzesień 2020, 20:14:45 »
ZYGIniemce  w tym poście wysłałem Ci schemat składanych lusterek SD878-1 nie rozumiem tego czy nie czytasz tego co wysyłam? masz  schemat prosisz jeszcze raz o to samo .wszystkie połączenia wykonałem tak jak w schemacie czyli zasilenie skł lust I/P-A pin 5

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Wrzesień 2020, 05:34:29 »
No to czaję ,tylko chodzi mi które piny wykorzystałeś żeby przeprowadzić zasilanie do drugich drzwi a przewody do kierunków są już we wtyczce drzwi ? Bo u mnie do kostki lusterka idzie tylko 5 przewodów

Offline lukasz536

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Wrzesień 2020, 09:24:28 »
Kolego @tomasz0303, w jaki sposób masz dostęp do tych schematów (ewentualnie całego systemu warsztatowego Hyundai)? Czy można by poprosić o udostępnienie materiałów czy nie jest to możliwe? Dawno temu zakładałem konto na HMA, a potem już chyba nie dało się korzystać. Jak to w końcu jest?

Offline ZYGIniemce

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrzesień 2020, 13:24:46 »
I skąd wziąć zasilanie bo chciałem zrobić podświetlenie drzwi po otwarciu bo są tylko odblaski