Autor Wątek: korba szyby tylnej, jak zdemontować  (Przeczytany 6662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trzasek

• HKP
  • **
korba szyby tylnej, jak zdemontować
« dnia: 15 Wrzesień 2020, 17:54:58 »
Serwus, szukam po necie .... i nic. I30 12-16 crdi. Czy by zdemontować korbę to trzeba zdjąć zawleczkę sprężynową? czy jest jakiś inny sposób?

Pomocyyyyyyy

Offline lukasz536

• Giełda
Odp: korba szyby tylnej, jak zdemontować
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2020, 22:53:22 »
Serwus, szukam po necie .... i nic. I30 12-16 crdi. Czy by zdemontować korbę to trzeba zdjąć zawleczkę sprężynową? czy jest jakiś inny sposób?

Pomocyyyyyyy
Niestety innego sposobu, jak zdjęcie zawleczki nie ma i jest to trochę karkołomne, chyba, że się źle za to zabrałem. Między samą korbką a boczkiem jest taki plastikowy pierścień. Trzeba go odginać od korbki np. płaskim śrubokrętem. Po jakimś czasie (gdy pierścień się trochę podda) powinna stać się widoczna zawleczka sprężynowa, która trzyma korbkę - trzeba ją jakimś małym, płaskim śrubokrętem wyjąć z zagłębienia w wałku, na którym osadzona jest korbka.
Miałem kiedyś Grande Punto - tam to się o niebo łatwiej robiło.  Przede wszystkim owa zawleczka była łatwo dostępna.
Jeszcze jedna uwaga: zawleczka ponoć lubi "odlecieć" tak, że trudno ją potem znaleźć. Mnie się nie zdarzyło, ale zaleca się ostrożność przy zdejmowaniu, bo potem trzeba ją kupować w ASO.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2020, 22:54:56 przez lukasz536 »

Offline tomasz0303

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrzesień 2020, 18:38:05 »
Witam  najprostszy sposób to uciąć pasek materiału o szerokości 2,3 cm np tetry czyli pielucha o długości 30 cm owinąć korbę tam gdzie jest zawleczka,puścić jeden koniec paska materiału ciągnąc za drugi koniec ,materiał zaczepi się o zawleczkę wypinając ja .Sposób sprawdzony działa.

Offline trzasek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2020, 16:40:00 »
Dzięki, jutro spróbuję obu metod.