Forum > ix35 EL

[ix35 EL] docieranie

(1/5) > >>

Zibi:
za półtora tygodnia zostanę szczęśliwym posiadaczem ix35, wersja Comfort, silnik 2.0 CRDi z napędem 4WD ... wiem, tanio nie będzie, moja stara Avka paliła w trasie 4,8 (90km/h) do 6.5 (150km/h), tu nie mam co liczyć na takie atrakcje, ale Crossover (nie wiem czemu nazywacie to SUVem), to inna bajka ... na co zwrócić uwagę przy odbiorze, a przede wszystkim na co zwrócić uwagę przy docieraniu silnika ... pytam Was, praktycy :)

Rybka&Wieprz:
W instrukcji obsługi jest napisane SUV:-) Zobaczysz sam jak dostaniesz autko :mrgreen:
Przy odbiorze nic specjalnego nie było...
Nic nie docierałem w benzyniaku! Na drugi dzień po odbiorze pojechałem z Wawy do Gdyni i jechałem nawet do 170/h.
Nie ma co następnemu właścicielowi bryki picowac (ale nie czytałem instrukcji do CRDI)
Tylko uważaj, aby nie jeździć po asfalcie na załączonym 4x4!
Pozdrowki i radochy z jazdy!!!

zomol:
Silnik jest wstępnie docierany na hamowni ale nie zaszkodzi jak przez pierwsze 2-3 tys będziesz traktował go "łagodniej" Jeździj normalnie, nie katuj go i będzie dobrze  :-P

(Generalnie w czasie docierania należy unikać obrotów maksymalnych, przeciążania silnika, przegrzania oraz długiej jazdy ze stałą prędkością obrotową silnika)

Zibi:
unikać długiej jazdy ze stałą prędkością obrotową? czyli zamiast trasy lepiej po mieście, od świateł do świateł te 2-3 tys km robić?
wkurza mnie, że nie można wyłączyć napędu 4WD, śmigałem ASX i tam jest 2WD, 4WD i LOCK u nas tylko przycisk LOCK, przez co spalanie poniżej 6 raczej ciężko będzie uzyskać.
co do łagodnej jazdy, to odbyłem testową na 1.6 GDI i tam komp pokazywał kiedy biegi zmieniać, moim zdaniem to była bardzo łagodna wersja, m.in. na 6 biegu śmigać 60 km/h po mieście.
kurde, jeszcze pół tora tygodnia, no ale potem długiiiii majowy łikend :)

zomol:

--- Cytat: "Zibi" ---unikać długiej jazdy ze stałą prędkością obrotową? czyli zamiast trasy lepiej po mieście, od świateł do świateł te 2-3 tys km robić?
--- Koniec cytatu ---

W trasie też można jechać na różnych obrotach  :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej