Autor Wątek: Pierwszy przegląd 1500 km  (Przeczytany 19817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Scorupa

• Gość
Pierwszy przegląd 1500 km
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Styczeń 2009, 09:17:00 »
Troszkę z innej beczki,czy ktoś robił już przegląd nadwozia.Jeśli tak to proszę o informację ile to trwa i ile kosztuje

raf44

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Styczeń 2009, 15:25:38 »
Hm panowie trochę mnie zmartwiliście mnie tym przeglądem po 1500km, ja odebrałem swojego i30cw w poniedziałek i kazano mi się zgłosić na przegląd po 10000km lub po roku.
Z tego co pamiętam jak poprzednio kupowałem peugeota to też pierwszy przegląd miałem po roku bo zrobiłem nim tylko 5000km. A u was jakie były zalecenia?

Bio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Styczeń 2009, 12:14:14 »
trochę rozjaśnię sprawę :) wystarczy spojrzeć do karty gwarancyjnej
Jest kolumna:
"Wymiana oleju 7500km lub 6 miesięcy" - obowiązuje ona tylko dla Modelu H-1 dostawczego.

Ogólnie H-1 ma wyszczególnione wymiany oleju oddzielnie w karcie gwarancyjnej.

A przegląd - każdy samochód: 15 000km lub 12 miesięcy.

Mam nadzieję, że to rozwiązuje powyższy dylemat :)

sopel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Styczeń 2009, 23:51:41 »
Troszkę z innej beczki,czy ktoś robił już przegląd nadwozia.Jeśli tak to proszę o informację ile to trwa i ile kosztuje

30 zl w Bytomiu w Intermocie, lub za darmo jesli jest robiony przy przegladzie okresowym
powiedzieli mi ze trwa jakas godzinke, poltorej w zaleznosci od tego czy bardzo ubrudzone auto czy nie (bo albo musza myc, albo nie )

grzech

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Styczeń 2009, 07:47:22 »
Właśnie zrobiłem wymianę oleju po 1500km.
Może olej nie jest przepracowany i czarny ale jego konsystencja nie wyglądała najlepiej.
Wymienili filtr oleju i uszczelkę z korka oraz zalali olejem syntetycznym 0W-30 SLX CASTROL.
Nic więcej nie zrobili, nigdzie więcej nie zaglądali.
Trwało to pół godzinki i tyle ;)

A czy trzeba, czy warto... to zależy jak kto podchodzi do auta.

szymonmtb

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Luty 2009, 13:40:23 »
Cytat: "jzk77"
Jestem właścicielem i30 CW. W książce gwarancyjnej pierwszy przegląd jest po roku lub 15.000 km ( silnik 1,6 CVV benzyna ). Diler zaproponował przegląd ( w tym wymiana oleju i filtra ) za 190 zł jako bonus.
Nie było mowy o obowiązkowym przeglądzie.
Jeśli chcesz mieć dobre samopoczucie i wolny czas oraz kasę to "przeglądaj".
Ale ja wolę jeździć zgodnie z zaleceniami i bez zbędnych pieszczot.
Pozdrawiam. :-|

Dnia 08-01-2009 kupiłem[/b] (DEMO=jazda próbna) Hyundai i30 wer. Comfort z silnikiem 1.6 CVVT (89,7 / 122 / 6200 -> kW / KM / przy obr./min.).

W karcie gwarancyjnej napisano oraz poinformowano mnie, że pierwszy przegląd należy wykonać po 15 000km drugi po 20 000km itd. - no chyba, że nie zależy mi na gwarancji i chcę ją stracić.
Wtedy na przegląd mogę przyjechać dopiero wg daty z dowodu rejestracyjnego tzn. dnia 08-07-2011 rok - na niezbędny przegląd techniczny.

WIĘC TO KIEDY PRZYJEDZIEMY NA PIERWSZY PRZEGLĄD SAMOCHODU, ZALEŻY "PRAWIE, TYLKO I WYŁĄCZNIE" - OD NAS SAMYCH ...

[ Komentarz dodany przez: Witek: 2009-02-06, 11:53 ]
Tylko ważne informacje pogrubiamy, a nie cały post.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Luty 2009, 14:01:22 »
heh to jest wiadome raczej wiadome ze nikt Ci nie karze jezdzic na przeglady, ale chcac utrzymac gwarancje trzeba na nie jezdzic :)

gt115pssss

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marzec 2009, 19:48:35 »
Cytat: "grzech"
Właśnie zrobiłem wymianę oleju po 1500km.
Może olej nie jest przepracowany i czarny ale jego konsystencja nie wyglądała najlepiej.
Wymienili filtr oleju i uszczelkę z korka oraz zalali olejem syntetycznym 0W-30 SLX CASTROL.
Nic więcej nie zrobili, nigdzie więcej nie zaglądali.
Trwało to pół godzinki i tyle ;)

ile sobie policzyli?
za sama robocizne i za materialy?

czy mozna przyjezdzac z wlasnym olejem (ta sama klasa i parametry)
ba niech bedzie nawet ten castrol co oni z beczki leja

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marzec 2009, 20:15:01 »
gt115pssss, niedawno kupowałem ten olej do innego samochodu i kosztował ok 200 PLN. Teoretycznie masz możłiwość zeby przyjechać z własnym olejem ale warto to sprawdzić wcześniej bo niektóre ASO to myślą, że są bogiem.

grzech

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Kwiecień 2009, 11:13:48 »
Z tego co pamiętam 183zł.... za komplet
Oczywiście że olej z beczki... :)

waldek_l44

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Październik 2009, 14:59:48 »
ja odebrałem Hyundaia tydzień temu, dostałem nową książkę gwarancyjną, z której wynika, że pierwszy przegląd jest po 20.000 km lub po roku. Dotyczy to aut produkowanych w Czechach. Na moje pytanie, czy mam wymienić olej po 3 kkm, otrzymałem odpowiedź cytuję ..."po cholerę"... Przepraszam za przekleństwo, ale właśnie tak powiedział pan w salonie. Powiedział, że olej syntetyk mogę wlać po tych 20.000 km. Ja jednak zdecyduję się na wcześniejszą wymianę w ASO po 3 tysiącach. Pozdrawiam

waldek_l44

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Listopad 2009, 21:23:00 »
dzisiaj w rozmowie z serwisem dowiedziałem się, że fabrycznie w silniku jest wlany olej syntetyk. Jeśli mam ochotę, to ok. mogę wymienić olej przy 2 kkm, ale nastęona wymiana oleju jest jak w gwarancji przy przebiegu 20 kkm. Dotyczy aut produkowanych w Czechach. Może ktoś mi tą tezę udowodni, bo z tymi serwisami w PL to pewnie "wolna amerykanka". Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Listopad 2009, 07:15:39 »
Cytat: "waldek_l44"
Może ktoś mi tą tezę udowodni, bo z tymi serwisami w PL to pewnie "wolna amerykanka". Pozdrawiam

Nikt Ci tego nie udowodni bo nie ma jak :) Oczywiście mógłbyś dać próbkę oleju do analizy ale popco placić. Jak zmienisz olej we własnym zakresie to NIC się nie stanie, pamiętaj tylko żeby kupić oryginalny filtr oleju w ASO co by różnicy nie było widać. Żadne ASO nie może Ci odmówić takiej wymiany na własne życzenie.

Carexpert

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Listopad 2009, 22:18:08 »
Prawda jest ze masz prawo zmienic olej kiedy chcesz i na jaki chcesz. Musisz sie tylko liczyc z tym ze gdy cos sie stanie serwis zawsze umyje rece twierdzac ze to wina oleju lub filtra i ze gwarancje masz tylko na wymiany w serwisie na orginalnych czesciach. Nie wiem po jakiego diabla chcecie zmieniac oleje po 2-3 tys km. Oleje syntetyczne normalnie pracuja po 20000 km a sa i takie co robia po 30000 w zaleznosci od marki samochodu oleju i kraju w ktorym auto jezdzi. Wiec jak chcesz zmienic olej zuzyty w 10% to mozesz. Mozesz nawet codziennie go zmieniac tylko po pierwsze po co a po drugie zmieniajac poza ASO ryzykujesz utrate gwarancji. Masz zawsze prawo przyjsc z wlasnym olejem nawet takim samym czy o takiej samej klasie co zaleca ASO ale zapewniam cie ze w ksiazce serwisowej bedzie wzmianka o tym ze wlales swoj olej co zawsze przy jakichs problemach potem bedzie punktem do odmowienia naprawy gwarancyjnej.

kml

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Listopad 2009, 06:29:05 »
Cytat: "Carexpert"
Musisz sie tylko liczyc z tym ze gdy cos sie stanie serwis zawsze umyje rece twierdzac ze to wina oleju lub filtra i ze gwarancje masz tylko na wymiany w serwisie na orginalnych czesciach.

Dlatego tez bylo napisane, żeby zrobić wymianę w ASO.

Cytat: "Carexpert"
Nie wiem po jakiego diabla chcecie zmieniac oleje po 2-3 tys km.

Opcja SZUKAJ.

Wielokrotnie każdy przedstawiał swój punkt widzenia i jeżeli temat po raz kolejny ma się przeistoczyć w dyskusję pt "po co wymieniać olej po 3 tys" to czas zeby ktoś z obsługi forum go zamknął.