Forum > Getz

[Getz]Ramiona wycieraczek

(1/4) > >>

CormaQes:
Mam pytanie, kupiłem pióra wycieraczek nowego typu, chyba mówi się na nie "proste" albo "banany". Chciałem stare, ale nie było rozmiaru, więc co mi tam, wziąłem takie. Po założeniu, doszedłem do wniosku, że ramiona wycieraczek okropnie wystają i brzydko to wygląda. W opakowaniu z wycieraczkami dostałem kilka zaczepów, do różnych typów ramion i naszła mnie myśl, czy mógłbym wymienić ramiona na przystosowane do tych nowoczesnych piór? Nie wiem jak się za to zabrać, ma ktoś jakąś wiedzę w tym temacie?

Zbyszek:

--- Cytat: "CormaQes" ---naszła mnie myśl, czy mógłbym wymienić ramiona na przystosowane do tych nowoczesnych piór? Nie wiem jak się za to zabrać, ma ktoś jakąś wiedzę w tym temacie
--- Koniec cytatu ---

Zapomnij. To nie jest problem ramion tylko piór. Zapewne kupiłeś jakieś w markecie za 5 zł. Niestety z reguły w parze z ceną idzie jakość. Zapoznaj się z tym tematem: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1324 tam jest częściowo opisane co i jak i jakie najlepiej kupić żeby potem nie żałować.

CormaQes:
Nie, nie kupiłem w markecie. Wydałem za parę 73zł, marka Champion. W opakowaniach były rożne zaczepy pióro-ramie. Ja mam końcówkę ramienia z dwunastomilimetrowym hakiem i zaczep przeznaczony do tego typu ramion jest dość wysoki. Może wystarczy znaleźć odpowiedni zaczep?

Poza tym w temacie ktory mi poleciłeś, już się wypowiedziałem.

Timon:
Zbyszku, CormaQes pisał w tym temacie, który podałeś. Post przed Tobą, więc raczej z tamtym tematem się zapoznał.

Wątpię byś dostał ramiona przystosowane do piór płaskich. Chyba wszystkie ramiona kończą się już w miarę standardowo skoro adapterów przy piórach wycieraczek jest tylko kilka, a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt. Może po prostu daj sobie czas na przyzwyczajenie się do nich. Płaskie wycieraczki mają trochę inna budowę i zaraz po założeniu może to się wydawać nienaturalne (choć ja mam wrażenie patrząc na auta na parkingach, że te bananowe wycieraczki nie przylegają do szyby na całej długości..).

Ramiona masz pewnie mocowane na jakiś wieloklin/śrubę. Przy masce na końcu ramienia (przeciwnym niż pióro) jest taka plastikowa osłonka odchyla się nią i tam będziesz miał nakrętkę trzymająca ramię. Do tego byś musiał dopasować ramiona z jakiegoś innego modelu. Najtaniej gdzieś na szrocie. Osobiście bym Ci tego nie polecał - takie remię z innego modelu jednak identyczne nie będzie i możliwe, że będzie dociskać pióro za słabo albo za mocno.

CormaQes:
Dziękuje za odpowiedź:) Niestety, ale parkuję tak, żeby z okna nie widzieć tych dwóch kijów ;/
Może są jakieś jak to nazwałeś, adaptery, które będą dla mnie idealne. Hmmm, musiałbym mechanika podpytać:)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej