Forum > Getz

Olej ?

<< < (2/3) > >>

nadamus:
z własnego doświadczenia:
do 150kkm używałem castrola edge 0w40, przy tym przebiegu poleciała głowica wiec samochod oddałem do remontu.po tym w warsztacie zalali mi do silnika castrol edge ale 5w30, przejechałem na nim ok 5kkm (musiałem czekać na filtr oleju a kilometry leciały i zmieniłem na 0w40. i ... nic się nie stało. silnik nie brał oleju ani nie było wycieków. Wie spokojnie możesz zmieniać bo oba oleje są syntetyczne i nic nie powinno się stać. Ale to shell wiec może wszystko się zdarzyć 9mam przykre doświadczenia z tą marką- wszystkie silniki zalane shelem pociekły po max 10000km).

ELETomek:
Ozik99 jako wujek dobra rada powiem tak: nie ma żadnego problemu żebyś wrócił do shell 0W30 jeśli taki olej zaleca dopuszcza producent, a Ty i samochód poczują się z tym lepiej.
Różnice 0W 5W to różnice na zimno. W znaczy winter=zima. Druga liczba to sae 30  więc oleje 0W30 jak i 5W30 mają tą samą lepkość w 100st C. Pisze tu o tej samej klasie ACEA.

ELETomek:
A jakbyś chciał zmien8c na wyższą lepkość to można nadal trzymać się shell tylko użyć 0W40. Shell 0/5W40 jest w dolnych granicach widełek klasy sae 40. Czy jest potrzeba zmieniać lepkość po 100tys km przebiegu? Wg mnie nie. Mechanik mógł sprawdzić Ci ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, a nie wyrokować, że 100kkm to duży przebieg po czym zaleca 5W30  ::)   

Ogólnie shell ma dobre opinie. Jako olej średniej klasy to taki pewniak. Skąd się biorą wnioski,  że shell rozszczelnia silnik? Nie wiem  ;)

robaszek127:
Tu bardziej chodzi o smarowanie silnika w gorące dni. Bo te oleje 0 czy 5W30 to są typu "oszczędnego" do nowych silników. Getz ma raczej starsze konstrukcje przystosowane do 5 czy 10w40.

nadamus:

--- Cytat: ELETomek w 11 Lipiec 2020, 15:13:57 ---

Ogólnie shell ma dobre opinie. Jako olej średniej klasy to taki pewniak. Skąd się biorą wnioski,  że shell rozszczelnia silnik? Nie wiem  ;)

--- Koniec cytatu ---
Jak pisaem wcześniej- z własnego doświadczenia. Może to przypadek ale tak sie stalo.
 Jeden samochód to fiat uno z silnikiem fire,- od nowości zalewany motulem (od nowości w rodzinie) po 120kkm ze względu na cenę motula przeszedłem własnie na shella 10W40- pociekł po ok 9 tys.
drugi- skoda fabia 1,4 16v- od nowości zalewany castrolem, 0w40 po 135kkm zalany shelem 5w40- pociekł
trzeci-  peugeot 308 silnik 1,6- total od nowości, po shellu pociekł po 12kkm
i czwarty, huyndai atos castrol od nowości po shellu pociekł po 5kkm
jak pisałem - może to przypadek ale.. 4 samochody??? raczej wątpię. żeby był jeden olej to powiedziałbym że on jest winny. ale nie- różne oleje a po przejściu na shella - wycieki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej