Forum > Getz
Olej ?
Ozik89:
Witajcie...
Proszę o pomoc bo trochę sfiksowałem.
Moj Hyundai Getz 1.4 rocznik 2008 w benzynie zawsze był wlewany mu olej silnikowy SHELL 0W30.
(Auto ma na dzień dzisiejszy ma 103 000 km przebiegu)
Pewnego razu pojechałem na wymiane oleju i mechanik wlał mi Castrol 5W30.
Dziś znalazłem w piwnicy ze mam jednak cały kanister 0W30. (3 litry nowe opakowanie)
Mechanik mi powiedział ze nie powinno się schodzić z olejów gęstszych na rzadszych, bo moze zaszkodzic silnikowi ale nie musi a ze ja sie nie znałem to podałem mu ten stary 0W30...
Pytanie - czy może coś stać się silnikowi ?
Zostawić ? czy spuscic znow ten olej i zamienic na 5W?
Dodam ze całe zycie hyundai jezdzil na 0W30... teraz tylko ok 10 000 km przejechał na 5W30...a wyjezdzam w rejs za pare dni i chciałbym miec pewnosc ze olej nie zaszkodzi silnikowi.
robaszek127:
Dziwne bo sam bałem się wlać 5w30 bo przysłali mi przez pomyłkę zamiast 5w40. Wg instrukcji możla lać 5w40 i 10w40. Te 0w30 czy 5w30 to są do nowoczesnych silników. Ja bym nie wlewał takich rzadkich 0w tym bardziej 0w30 ale skoro jedził to chyb nic się nie stanie.
Ozik89:
No wlasnie dlatego pytam, ale bardziej mi chodzilo o to czy mozna z gestszego 5w przejsc na rzadzsze 0w , bo mechanik mi tłumaczył ze nie bardzo bo czym wiekszy przebieg tym gestszy olej powinien byc.
No teraz patrze na instrukcje i tez sie dziwie. Od tylu lat zawsze kupowalem ten 0w30 i nie było zadnych problemow, ale wlasnie teraz te 10k przejechalem na 5w i chce wrocic do 0W. Stad te moje obawy
robaszek127:
Kup jak juz 5w40 i tyle. 0w30 przesada dla tegosilnika.
Ozik89:
Znajomi mi doradzili zebym poprosił o opinie na serwisie zmienolej.pl.
Otrzymałem odpowiedz od nich ze jesli silnik jest w dobrej kondycji (a jest bo został sprawdzony) to nie widzi przeciwskazań, pod warunkiem ze olej spełnia normy. Hm, wiec w sumie chyba Ok, bo skor auto prawie 95 tys przejezdzilo na tym oleju i nic sie nie działo to chyba jest OK.
Nawigacja
[#] Następna strona