Autor Wątek: Sprężyny tylne - podwyższane  (Przeczytany 4890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RomanK

• HKP
  • **
Sprężyny tylne - podwyższane
« dnia: 11 Czerwiec 2020, 13:07:43 »
Witam
Mam taki problem ze swoim IX35 , zamontowałem instalację gazową , w miejsce koła zapasowego wszedł zbiornik gazu , maksymalnie wielki jaki się dało (wchodzi ok.60l.)
No i w związku z tym wożę w bagażniku dodatkowe obciążenie i tył trochę siadł.
Chciałbym żeby jednak podnieść go trochę wyżej , czy może ktoś wymieniał już sprężyny tylne na podwyższane ?

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Sprężyny tylne - podwyższane
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwiec 2020, 19:49:07 »
Ja w getzie podłożyłem pod sprężyny gumy podwyższające tak ok 2cm. Niedrogie i proste w montażu.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2020, 17:51:33 »
Mam podobny problem i też chętnie się dowiem jak to ktoś sensownie rozwiązał. Gumy w sprężyny to dla mnie trochę niezbyt bezpieczne druciarstwo.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwiec 2020, 20:02:10 »
Nie gumy w spręzyny tylko kładzie się pod spręzyny. Takie coś a nie jak dawniej stosowano między zwoje.
https://allegro.pl/oferta/guma-podkladka-podwyzszajaca-pod-sprezyny-30mm-6552118822

Offline RomanK

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwiec 2020, 07:36:20 »
Nie gumy w spręzyny tylko kładzie się pod spręzyny. Takie coś a nie jak dawniej stosowano między zwoje.
https://allegro.pl/oferta/guma-podkladka-podwyzszajaca-pod-sprezyny-30mm-6552118822

Dzięki , to jest jakaś alternatywa dla sprężyn.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwiec 2020, 12:20:36 »
Rozmawiałem ostatnio z osobą która siedzi w temacie obniżania/podnoszenia zawieszenia i dostałem info że jedyna poważna opcja to oddać sprężyny do kowala który je (w naszym przypadku) profesjonalnie rozciągnie o żądany wymiar. Chyba nawet całym samochodem można pojechać i ogarnie zdjęcie+założenie. Koszt kilkadziesiąt pln/szt czyli nie majątek.

Planuję to zrobić w najbliższym czasie i dam znać jak wyszło.