Forum > i40 VF

[i40 VF] Wyciek płyn chłodniczy

<< < (4/7) > >>

Hani:
Dzięki wielkie super opis 😁 ale nie byłbym sobą gdybym nie dopytal...😉 trzeba ściągać koła i odkręcać nadkola?? Czy to tylko po to żeby ściągnąć zderzak ?? ( Ściąganie zderzaka opanowałem już do perfekcji przez czujniki parkowania 😉 i wiem że nie trzeba odkręcać całych nadkoli ). Demontaż lamp po to żeby później zdemontować belkę ? Dobrze rozumiem ?czy bez lamp lepszy dostęp?
Nie do końca rozumiem to zdanie "Ściągasz wiatrak od chłodnicy (dwie śruby) i ściągasz go z chłodnicy od klimy" .no bo wiatrak jest przymocowany do chłodnicy tak? To jak mam go ściągnąć z chłodnicy od klimy? No chyba że coś źle rozumiem 😜
No i po tych wszystkich zabiegach chłodnica wychodzi góra tak ??
I na koniec ostatnie pytanie ,jest jakiś odpowietrznik żeby później układ odpowietrzyć ??
To by było chyba na tyle z moich dodatkowych pytań 😉
dziękuję pozdrawiam 😁😁😁

Hani:
I jeszcze jedno pytanie 😜
Ile płynu wchodzi do układu ??🤔

Kassadin:

* koła i nadkola ściągałem tylko po to żeby zdemontować zderzak
* bez demontażu lamp nie zdejmiesz belki
* wentylator jest zamontowany na obudowie chłodnicy i trzeba go zdjąć żeby mieć większą swobodę przy wyciąganiu chłodnicy i odczepianiu jej od klimy
* chłodnica wyjdzie Ci górą
* raczej nie ma odpowietrznika. ja po wymianie zalałem układ prze korek od chłodnicy + zbiorniczek wyrównawczy na full, później kontrolowałem poziom i robiłem dolewki
* ilość i rodzaj płynu znajdziesz tutaj na stronie 630: https://instrukcje-obslugi.hyundai.pl/dcf/HYUNDAI/PL-HMP-OM/PL-HMP-OM_i40_VF_FL/Mobile/Instrukcja_obslugi_i40_VF_FL_2015-05.pdf

Hani:
Żeby ściągnąć zderzak wystarczy odkręcić śruby chyba na klucz 8 u góry nadkoli i plastikowe śrubki od dołu no i resztę tak jak opisałeś .
Mam nadzieję wsiąść się za wymianę w najbliższy weekend jak pogoda i czas pozwoli  no i jak uda mi się zamówić odpowiednia chłodnice  :-\ bo sprawdzając po numerze VIN wychodzi że potrzebuje 25310-3Z850 a na stronach z auto częściami po wpisaniu rejestracji pokazuje mi że do tego auta pasuje 25310-3Z050...no i już sam nie wiem czy zamawiać czy nie zamawiać

Hani:
Wczoraj miałem chwilę i pogoda dopisała więc wziąłem się za wymianę 😁poszło sprawnie i w trzy i pół godziny było po sprawie ( wliczając przerwę na kawę 😁). Najwięcej trudności sprawiło mi odpięcie chłodnicy wody od chłodnicy klimatyzacji bo nie ma tam zbyt wiele miejsca na manewry ale po chwili walki jakoś dałem rade. Stara chłodnica jest jakaś dziwnie spuchnięta od dołu i to pewnie tam był wyciek bo dziury jako takiej nie znalazłem.
Na oryginalnej chłodnicy nr części to 25310-3ZXXX także widocznie końcówka numeru nie ma znaczenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej