Autor Wątek: [i30GD]Awaryjne otwarcie auta  (Przeczytany 6065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chillDamiano

• HKP
  • **
[i30GD]Awaryjne otwarcie auta
« dnia: 07 Kwiecień 2020, 20:51:46 »
Witam wszystkich,

Dzisiaj spotkała mnie nie przyjemna sytuacja jaka jest rozładowany akumulator. Tak totalnie zdechł, że centralny nie otwiera z pilota. Włożyłem kluczyk do jedynego zamka i okazuje się że kluczyk nie otwiera drzwi. Dosłownie klucz wchodzi może 1cm ale nie jestem w stanie nic więcej zrobić.

Przyznam szczerze że nigdy nie skorzystałem z kluczyka aby otworzyć, to nawet nie wiem jak powienien się zachowywać zamek.

Sytuacja kryzysowa i nie wiem jak z niej wybrnąć najmniejszymi szkodami.

Jak otworzyć i30 bez prądu i działającego zamka?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2020, 21:50:38 »
Nasmaruj zamek jakimś olejem lub nawet na szybko wd40. Jak nie były używane pewnie zamki się zatarły. Może zadziała od tylnej klapy.

Offline chillDamiano

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2020, 09:33:13 »
Co masz na myśli tylnej klapy? W tylniej klapie nie ma zamka na kluczyk.

Wracam z kombinacji smarowania zamka w drzwiach kierowcy, niestety nic nie pomogło. Cięgna do awaryjnego otwarcia maski też nie mogę znaleźć :(

Już mnie boli jak będzie trzeba drutem go otwierać i straty w lakierze.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2020, 10:01:16 »
Drutem to stare auta, tego nie otworzysz, bo przecież klameczki w środku nie działają po zamknięciu.

Kiedyś wybiłem sobie szybkę (trójkąt w drzwiach tylnych), bo wszystkie klucze, pieniądze i dokumenty zatrzasnąłem w bagażniku. Ciężko szło, cegłówką nie dałem rady, aż mi gospodarz wiejski siekierę pożyczył.

Offline Andreas

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2020, 11:57:16 »
wina moga byc stalowe sprezynki blokujace kolki zapadkowe zamka
zalac pozadnie zamek wd40 odczekakac. wlazyc klucz i delikatnie go pobijac
ruszajac zamkiem.
wiertarka przewiercic zamek, bolce nie beda blokowac bedzie mozna go obrucic
a po otwarciu zalozyc zaslepke bo jak sie domyslam otwiersz pilotem
wybieraj  :?:

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2020, 22:12:25 »
Tak jak wyzej smarować czym się da i powinno puści i zadziała kluczyk. U mnie w getzie w klapie  też był zacięty ale dało się go rozruszać.
A co wybijania szyb jest taka zasada, że nie wybija się małych bo one są paradoksalnie najdroższe i wiele osób o tym się przekonało.
Do zapiekanych rzeczy dawniej stosowano naftę.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2020, 22:59:56 »
Cytat: "robaszek127"

A co wybijania szyb jest taka zasada, że nie wybija się małych bo one są paradoksalnie najdroższe i wiele osób o tym się przekonało.

W tym i ja - że powielane mity se można wsadzić w... 20 zł zapłaciłem za szybkę.

Offline Jarek Cieszyn

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwiecień 2020, 15:21:01 »
Popieram kolegów co mówią żeby przesmarować zamek i odczekać. Miałem podobną sytuację, ale coś stało się z pilotem kluczyka, nie otwierał się samochód, próbowałem wcisnąć kluczyk i można go było wsunąć tak około 1cm, a że sytuacja miała miejsce pod marketem, to wróciłem po wd40, popsikałem i po chwili udało się kluczyk wsunąć do końca i samochód można było otworzyć. Ale najdziwniejsze jest to, że pilot później działał, było to w styczniu i działa do teraz- koronawirus??

Offline chillDamiano

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwiecień 2020, 10:06:52 »
Temat do zamknięcia w moim przypadku.

Okazało się że coś miałem wsadzone do zamka i specjalista wyciągnął kawałek blaszki  :-/  Po tym wszystko zaczęło działać.

Tak na marginesie, te nowa auta są problematyczne.

Słyszałem o metodzie podpięcia zasilania "plus" do żarówki ale tego nie testowałem.