Forum > Zakup Hyundaia

[i30] KUPNO i30

<< < (60/82) > >>

dar!usz:
Ja z innej beczki bo 1,4 benzyna.
Jestem 3 właścicielem i jak na razie mało wiem. Ale w aucie z 2010 roku przeciekała mi skrzynia biegów. Robiłem to rok temu.
Moim zdaniem bezsensownie zestopniowana skrzynia biegów. Albo biegi za krótkie albo nie mogę się wpasować w bieg, albo zgaśnie.
Nie wiem czy auto ma za mało mocy ale na biegu jałowym jak włączę podnoszenie szyb to mi obroty zafalują. Nie wiem czy to normalne.
Brakuje mi w 1,4 tego 6 biegu. Za szybko osiągam 5 bieg na którym jadę i jadę i jadę. A prędkości powyżej 100km to na dość wysokich obrotach.

bkroy:
Witam,

Powoli przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Nie chcę tracić czasu i oglądać wszystko w salonach, więc wolę zbierać informację wcześniej aby je potwierdzić lub nie podczas jazdy próbnej.
Wstępnie wybór padł na dokładniejsze przyglądnięcie się i30 III Wagon PB 1.4 T-GDi.

Wybór przede wszystkim z uwagi na cenę, chociaż nowe i30 na pewno nie jest już tak atrakcyjne jak poprzednie wersje w stosunku do swojej konkurencji (auto planuję kupić w ramach wyprzedaży rocznika 2017, czyli w okresie 02-04/2018). Pytanie ile wg was można realnie uzyskać rabatu na wyprzedaży w stosunku do cen podanych na stronie hyundai?

Ostatnio miałem też możliwość przejechania się kilkoma nowymi autami i w kolejce dalszych moich zainteresowań są (wszystkie auta nowe, modele z 2017, wszystko kombi):
1. Megane IV
2. Tipo (sam sobie się dziwie, że Fiat jest wyżej niż Toyota)
3. Auris
4. Astra
5. Octavia

Proszę was o opinie, zwłaszcza że nowe i30 III jest dosyć świeżym modelem i raczej nie ma ich wiele na naszych drogach. W rodzinie mam i30 I (CRDI, przebieg >250 tys i ciągle jeździ), oraz i30 II (CRDI). Z mankamentów to głównie problem z blacharką (odpryski, pryszcze na tylnej klapie). Poza tym auta bezproblemowe.

Jak Wy oceniacie swoje i30 (pytam o III generację), zwłaszcza silniki 1.0 lub 1.4 T-GDI?

ps. info w zakresie negocjacji cen poproszę na prywatną wiadomość.

Rafal1974:
witam
W moim przypadku stoję przed wyborem  nowego I30 Wagon silnik 1.0 GDI a Megane GrndCupe.  Coraz bliżej jednak jestem zdecydowany na I30. Jedynie co przemawia za Megane to że mam możliwość załatwienia autka po atrakcyjnej cenie, ale nie chce później użerać się z serwisami, i elektronika które jest wypchane. Teraz od przeszło 4 lat użytkuje wcześniejsze I30 i nie miałem żadnych problemów, serwis też jest OK i nigdy mnie nie zawiódł. Miałem już trochę samochodów, zawsze były kupowane jako nowe, i w porównaniu do wszystkich do I30 nie ma się czego przyczepić a jeśli by nawet odpukać coś się miało odezwać to wiem że bez problemu i żadnej filozofii serwis wszystko poprawi za rozsądną cenę. Co do kupna to z doświadczenia wiem i od znajomych sprzedawców że najlepiej jest kupić samochód z wysprzedaży w okresie październik - listopad. Wtedy jest jeszcze co wybrać, jeśli oczywiście zależy komuś na konkretnym wyposażeniu i kolorze. Ostatnio jeszcze chodzi mi po głowie nowy I30 Fastback, no ale on pojawi się dopiero w salonach na początku 2018, może warto poczekać. Mam nadzieję ze w we wrześniu pojawi się więcej informacje na temat tego modelu.

bkroy:
Byłem w salonie zobaczyć I30 III. Generalnie widziałem tu auto po raz drugi, zdecydowanie już bardziej na chłodno. Salon Hyundai z salonem Mazdy. Na pewno mazda 3 vs. i30 III to niebo a ziemia. Wg mnie wnętrze nie porównywalne na plus dla mazdy 3 (materiały, ergonomia, deasing).

Rozmawiałem ze sprzedawcą o i30 i myślałem, że spokojnie uda się zejść z ceny wyjściowej auta na wyprzedaży o min. 12-15 tys zł (kombi, comfort, 1.4 TGDI wyjściowo za ponad 80 tys! w bazowym lakierze). Realnie rabat jaki mi powiedzieli to max 6% (4.800), w głębokiej wyprzedaży 8% (6.400). Patrząc na to auto na chłodno, jak już wspomniałem to niestety ale: wyświetlacz wielkości 5'' mono + panel klimatyzacji manualnej to jakaś totalna porażka (3 przyciski na konsoli centralnej wyglądają wg mnie naprawdę bardzo biednie).

Patrząc na konkurencję, bo wcześniej myślałem, że hyundai będzie w stanie zaoferować bardzo dobrą cenę wyprzedażową, to teraz jestem bardzo miło zaskoczony ofertą Toyoty.
Auris TS fl 1.6 130 KM, wersja premium + pakiet comfort (prawie full auto, kamera cofania, park assist, klim automatyczna i inne rzeczy). Cenowo na wstępie wysoko (również ok 80 tys zł) ale w salonie powiedzieli mi, że da się na wyprzedaży mocno zejść w dół.

Zostaje jeszcze astra, która wyjściowo jest tańsza od auris, ale nie wiem czy również tak wyposażona?
Megane IV jeździłem, auto z zewnątrz bardzo ładne, ale w środku taki jakby pionowy, wąski tablet do mnie nie przemówił. Wybór i30 czy megane, dla mnie raczej i30 ale w wersji z klimą automatyczną, w przeciwnym razie żaden z tych 2 samochodów.

michal_32:
Witam,

chciałbym poznać różnice między tymi silnikami. Intersuje mnie:

trwałość
awarie
problemy eksploatacyjne

Czy warto pakować się w te silniki z przebiegiem 150.000 (i30 2013 po flocie) z nadzieją bezproblemowego nakręcenia kolejnych 100.000?

Pozdrwiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej