Cześć, zamierzam kupić Hyundai i30 CW z 2010 r. (przed FL), silnik 1,6CRDI (115KM). Jednak w czasie oględzin zaniepokoiło mnie kila rzeczy:
1) Rura łącząca filtr powietrza z turbina jest czymś pokryta - wygląda to jak olej - zdjęcie 1-wsze. Czy to jest normą czy coś poważnego?
Link do zdjęć: http://fotowrzut.pl/DOJ27S4UKR
2) W bagażniku z tylu jest dużo kleju/uszczelniacza - zdjęcia nr 2 i 3 - zakładam, że to jest OK, jednak wolę spytać bo nie mam z czym porównać.
3) Zderzak tył - widać ślady rdzy - zdjęcia 4 i 6, oraz jakieś dziwne wykończenie lakieru na zderzaku - oznaczone strzałką na zdjęciu nr 5, czy to ślady, skutki jakiejś kolizji?
4) Uchwyt/mocowanie maski nad silnikiem ma pierwsze ślady rdzy (zdjęcie http://fotowrzut.pl/BY63Q1VJ0P ), śruby są zamalowane - i znów to w Hyundai norma czy oznaka działania blacharza/lakiernika
?
Ad.1 Może być to choćby plak (jeżeli silnik jest czyściutki...). O ile bywa, że rura jest lekko zaolejona za sprężarką (przed intercoolerem, jeżeli występuje), to między filtrem powietrza a sprężarką nigdy się nie spotkałem (właściwie jest to niemożliwe). Do tego ta rura jest chyba gumowa, więc na pewno nie może przepuszczać oleju. Obstawiam albo czyszczenie czymś, co pozostawiło tłusty osad (silikon, plak itp.), albo niedokładne powycieranie po jakiejś naprawie, lub obsłudze auta (rozlany olej itp.).
Ad. 2 Dziwnie to trochę wygląda. Normalnie masy uszczelniające są praktycznie w każdym aucie nakładane przed lakierowaniem - tutaj trochę dziwacznie i dość niestarannie to wygląda.
Ad. 3 Jeżeli ta listwa chromowana jest metalowa (chyba nie?), to jeszcze zrozumiałbym korozję na zdjęciu nr 4, jednak na zdjęciu nr 6 jest chyba zderzak, który jest jakby nie patrzeć plastikowy, a o korozji tego typu występującej na elementach plastikowych jeszcze nigdy nie słyszałem ;-). Zerknij od spodu, czy auto nie jest pokryte czymś w takim rdzawo-miodowym kolorze, bo wygląda mi to na zabrudzenie jakimś środkiem do ochrony antykorozyjnej.
Ad. 4 Chyba każde auto jest lakierowane w całości - czyt. śruby mają być polakierowane. Jeśli chodzi o korozję - zdjęcie jest kompletnie niewyraźne.