Autor Wątek: Stuki w przednim zawieszeniu  (Przeczytany 6706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lleymann

• HKP
  • **
Stuki w przednim zawieszeniu
« dnia: 01 Marzec 2020, 16:48:12 »
Witam,
Stuki w tylnym zawieszeniu już przerabiałem rok temu i sam doszedłem do tego, że są za nie odpowiedzialne osłonki amortyzatorów. W tym roku pojawiły się stuki z przodu. Stabilizatory można wykluczyć, bo były wymieniane 2 lata temu, a chyba tak często się nie psują. Proszę doradźcie mi co może być innego? Powiem tak, stuki słychać na nierównościach, na postoju przy wyprostowanych kołach jak bujam autem też je słychać, ale gdy skręcę już koła na maxa w lewo lub prawo stuków nie słychać (jak bujam). Przy szybkich ruchach kierownicy lewo prawo na postoju nic nie słychać, nie czuć też żadnego luzu. Przegląd przeszedł bez problemu. Nie wiem co to może być.
Pozdrawiam

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2020, 17:09:51 »
Może coś w kabinie (wnętrze)? Ja mam dziwne dźwięki z okolic konsoli pasażera na dziurach i nie zawsze. Za cholere nie mogę się tego pozbyć :/

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2020, 08:19:27 »
Stabilizatory wymieniane? Chyba ich łączniki, a nie całe stabilizatory.

Jak namiętnie jeździsz po dziurach i krawężnikach, to dwa lata na łącznik stabilizatora nie jest wcale długim okresem. Przy mojej jeździe spokojnie wytrzymują 100 000 km, ale ja w/w unikam ponadprzeciętnie.

Offline lleymann

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2020, 20:06:28 »
Wiem, skąd pochodzą stuki. Powodem jest miejsce zaznaczone na czerwono, mniejszym kółkiem zaznaczyłem widoczny ślad, gdzie widać wytarcie. Możecie mi powiedzieć, jak to naprawić? jest tam jakaś guma, która trzeba wymienić? Jak to wygląda?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2020, 21:31:38 »
Tam jest guma/poduszka stabilizatora. Akurat też mi stuka z tego miejsca. W rożnych autach jest różny dostęp do tego. Akurat w moim producent przewidział wymianę z całym stabilizatorem.

Same gumy (jeśli są domyślnie wymienne) są bardzo tanie. A jeśli nie są, to można kombinować i dopasować z innego auta.

Offline petr

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2020, 11:34:22 »
Jest tego na znanym portalu aukcyjnym na tony za grosze: https://tiny.pl/tv2vd

piejar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marzec 2020, 08:15:51 »
A u siebie wczoraj zdiagnozowałem przyczynę pierwszych stuków w przednim zawieszeniu, po przejechaniu 210 kkm i w 12 roku użytkowania : lewy łącznik stabilizatora. Prawy nadal na posterunku :-) Tylne naprawiałem kilka lat temu - wymiana łączników.
Właśnie wszedłem na forum po kilku latach żeby znaleźć jakieś info które tanie marki części zamiennych jako tako dają radę.

Offline bartheck

• Giełda
Odp: Stuki w przednim zawieszeniu
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marzec 2021, 20:08:07 »
Dzień dobry,
Od niedawna posiadam i30 Fd 2011 i doprowadzam go do jak najlepszego stanu i niepokoją mnie głuche stuki w przednim zawieszeniu. Byłem na 2 stacjach kontroli i luzów nie ma, stuki występują na kostce i kocich łbach. Sprawdzona też przekładnia stuków na kierownicy brak. Na postoju przy kołysaniu autem również brak. Proszę użytkowników o wskazówki gdzie szukać problemu??

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marzec 2021, 23:07:56 »
fakt, że w skodzie a nie w hyundaiu podobny objaw miałem przy pękniętej sprężynie na kolumnie Macphersona, ułamane dosłownie pół zwoju i rozwalało łożysko/poduszkę amortyzatora montowana w kielichu. Niestety usterka widoczna dopiero po wyjęciu całej kolumny, bo za mały fragment się ułamał, żeby auto nie było w poziomie i za wysoko żeby dostrzec spod auta, ponadto wszystko w zawieszeniu na SKP wychodziło ok. 

Offline bartheck

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwiecień 2021, 17:07:44 »
Odwiedziłem 2 stacje luzów brak a stuki dalej są przy powolnej jeździe. Czytałem o odbojnikach amortyzatorów że może to? Słyszał ktoś o tym?

Offline AerosOne

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwiecień 2021, 15:05:20 »
Hej,

U mnie też występowały te głuche stuki w przednim zawieszeniu. W trakcie jazdy po nierównościach  były bardzo słyszalne. Pierwsza wizyta u mechanika nic nie wykazała, w zawieszeniu brak luzów i zużycia.  W trakcie drugiej dopiero jak odpowiednio  zatrzęśli autem na boki,  znaleźli przyczynę. Były to łączniki stabilzatorów. Od tej pory zrobiłem jakieś 3 tyś km i nic nie stuka póki co.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwiecień 2021, 16:32:58 »
No to właściwie najlepsza diagnoza, bo w sumie najłatwiej wymienić.

Ile tych stabilizatorów tam masz z przodu, nie jeden? ;-)

Offline AerosOne

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwiecień 2021, 22:17:46 »
Naturalnie, że jeden 😆 omyłka pisarska, a dwa łączniki bwymienili za jednym zamachem, chociaż jak to na naszych drogach to prawy łącznik był źródłem stuków przez większe zużycie.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2021, 22:21:22 przez AerosOne »

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwiecień 2021, 22:55:30 »
Dziwne, że diagnosta nie wyłapał łączników. Luz na łączniku można wyczuć szarpiąc za niego, sam tak sprawdzałem w poprzednim aucie.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwiecień 2021, 12:26:57 »
ja ostatnio byłem na przeglądzie i mi też jak się później okazało diagnosta nie zobaczył? że mam pękniętą sprężynę z przodu auta także zależy jak się trafi. Auto przeszło, a mechanik mówi że takich właśnie mamy na tych stacjach fachowców lub był nie mowa...?