Autor Wątek: [Getz] Przegub wewnętrzny  (Przeczytany 4423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« dnia: 27 Luty 2020, 19:20:15 »
Witam.

Do wymiany mam simmering półosi w moim Getzie bo się delikatnie poci, w związku z czym mechanik też zauważył delikatny luz na przegubie wewnętrznym i stwierdził, że może przez to, że simmering się poci coś nie tak jest z przegubem. No i po wymianie mamy zobaczyć, w razie czego moje pytanie takie czy w Gacku 1.3 idzie wymienić sam przegub wewnetrzny gdyby zaistniała taka potrzeba bez wymiany całej prawej półosi?

Dzięki za odp.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:00:59 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2020, 20:57:30 »
Powiem tak. Zobacz samemu czy czasem nie masz luzu na łożysku w skrzyni czyli luz jest wyczuwalny ręką bo raczej przegub wewnętrzny jest pancerny bo prosty. Ja tak miałem i o dziwo mimo dużego luzu nic nie ciekło i uszczelniacz był cały.
Co do zakupu tanio idzie kupić całą półos bo am kupowałem z ładnymi osłonami gumowymi za śmieszne 35zł.
A zmienić idzie łatwo. Wystarczy breszką wycisnąć przegub wewnętrzny ze skrzyni. Wymiana uszczelniacza też prosta.
Niestety nie bywam w Końskich a mógłbym podarować przegub wewnętrzny bo kupowałem całą półoś prawą i lewą i gdzieś lezy używany na zapas.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Luty 2020, 21:20:43 »
Mechanik jak dzwonił to nic nie wspominał o luzie na łożysku w skrzyni. Ja się na tym nie znam ale zapytam. Na razie wymieni mi simmering półosi bo jest spocony i zobaczymy co dalej. Oki dzięki za odpowiedź, interesowało mnie czy da radę sam przegub wymienić ale może nie będzie wcale takiej potrzeby.

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Luty 2020, 00:00:47 »
Możesz samemu wymienić przy odrobinie zaparcia. Tak samo zobacz samemu ruszając przegubem wewnętrznym w górę i dół. Wyjdzie czy luz jet na skrzyni.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Luty 2020, 09:37:51 »
Niedawno byłem u niego to nie wspominał nic odnośnie zapocenia półosi i przegubu by miał jakieś luzy. Że niby wszystko w porządku. Teraz dzwonił, że jest zapocenie półosi i przegub ma delikatny luz (ale czy góra-dół to tego nie wiem). Dziś pewnie odda mi auto to będę wiedział więcej szczegółów. Wspomniał coś, że po wymianie uszczelniacza półosi może będzie poprawa i na razie zobaczymy. No mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać skrzyni z powodu tego luzu :(. A jakie konkretnie objawy miałeś jak miałeś ten luz? Czytałem, że stukanie chyba przy ruszaniu czy cofaniu, szumy ale piszesz, że Ci się nie pocił uszczelniacz, nie było wycieków. A u mnie nie ma żadnych stuków, szumów a zapocenie jest.

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Luty 2020, 20:36:20 »
Jak kupiłem getza ładne lata temu był luz na przegubie i tak jezdziłem więc jak jet mały nie ma tragedii choć chyba lepiej wymienić olej na nowy. Rozbijałem skrzynie by zobaczyć łożyka i tak wszystkie ą pancerne oprócz malutkich jakby igiełkowych od wejścia przegubu.
U mnie był luz i to spory jak ruszało się przegubem góra w dół. Na końcu pukał podczas ruszania bo uderzał o obudowę. O dziwo uszczelniacz mimo tego nic nie puszczał. Ale kobitka rozibła mi getza więc kupiłem za 250zł używaną skrzynie bez luzu i założyłem sam.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Luty 2020, 21:09:34 »
Mechanik mówił, że nie ma luzu na skrzyni. Uszczelniacz puścił bo się wyrobił, ale nowy przyszedł nie o takich wymiarach i dopiero w poniedziałek odbiorę Getza. Przy okazji poduszka silnika do wymiany. Olej zmieniałem na nowy przy wymianie sprzęgła. Zostało 250ml więc się doleje.

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marzec 2020, 10:21:45 »
Jeśli poduszka wyrobiona to szukaj na allegro. Za dolną dałem 40zł gdzie w sklepie wołali 90zł za samą tuleje do wbicia.
Boczna ta przy silniku jest jakaś olejowo-gumowa i nie do kupienia. Kupiłem używaną bo stara wogóle nie trzymała. Wymiana raczej  niezbyt trudna.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marzec 2020, 10:46:19 »
Mechanik już zamówił poduszkę i drugi uszczelniacz bo ten przyszedł za mały. Mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko w porządku. Dzięki za pomoc.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2020, 20:31:45 »
Wymieniona jedna poduszka i uszczelniacz jednak do wymiany mam jeszcze tą:

To jest ta olejowo-gumowa której nie można dostać? Bo na Allegro patrzę i widzę tylko używki. No i druga sprawa z tym przegubem wewnętrznym. Na skrzyni mechanik sprawdzał luzu nie ma, ale na przegubie tak no i do wymiany chociaż nie prędko bo luz minimalny. Czyli wymienię sam przegub bez zamawiania całej półośki?

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marzec 2020, 21:52:01 »
Tak to poduszka silnika. Choć to co widać na zdjęciu to górna część mocowania do silnika. Poduszka jet na dole dość duża.Szukałem nowej ale jak juz to chore ceny i kupiłem dobrą używkę za 35zł ale co widzę po zimie i ona już nie jest tak dobra jak wczesniej.
Przegubu wewnętrznego nie kupisz nowego raczej bez półosi chyba, ze coś na allegro się trafi. Najlepiej szukać całej półosi. Ale moim zdaniem mały luz nie szkodzi, jeśli nie puka podczas jazdy to pewnie wytrzyma jeszcze.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marzec 2020, 21:57:28 »
Poduszkę raczej kupie używaną. A co do przegubu to znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/przegub-wewnetrzny-do-hyundai-getz-1-3i-1-4i-1-5-8188273876

Po numerach niby się zgadza, cena nie wysoka. Firmy GSP montowałem zewnętrzny też za 70zł prawie 3 lata temu i śmiga do tej pory.
Interesuje mnie czy da radę wymienić sam przegub na pewno.

Offline robaszek127

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marzec 2020, 22:59:30 »
Wymiana nie jest trudna. Trzeba odkręcić piastę i wyjąć półoś. Przegub wewnętrzny trzeba wycisnąć ze skrzyni podwazając go np.  łyżką do kół. Widzę, że staniały przeguby bo dawniej za tyle nie były dostępne.

Offline MktR

• Giełda
Przegub wewnętrzny
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2020, 16:42:09 »
GSP montowałem zewnętrzny za 70zł jak wyżej napisałem to od prawie 3 lat nie ma z nim problemów. Drugi chyba mam Pascal za 80zł i podobnie. Nie wiem jak GSP się sprawuje jeżeli chodzi o wewnętrzne przeguby ale pewnie tak samo. Na razie nie wymieniam, chyba że będzie wyciek przez ten delikatny luz na przegubie, ale myślę że nie powinien. Stary simmering był w niektórych miejscach zużyty (nawet o dziwo wygięty) więc myślę, że teraz powinno być z uszczelniaczem ok.

Co do tej poduszki to widziałem na Intercars chyba za 250-260zł nową z Tedgum. Chora cena za poduszkę. Musze używkę dorwać bo ta już zerwana i się cała rusza a mam troszkę drgania przy puszczaniu sprzęgła jakby auto wyrywało do przodu i do tyłu i w niektórych momentach podczas jazdy też czuję jakby całe auto drżało.