Autor Wątek: Problem z Automatem P0741  (Przeczytany 4454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline autoelektryk1967

• Giełda
Problem z Automatem P0741
« dnia: 21 Luty 2020, 20:07:30 »
Witam. Mam ciekawy problem z automatem auto ma 157 tys. przebiegu 2.0 CRDI 4X4 2004 r i po nagrzaniu się skrzyni tzn około 40- 50 km wyrzuca błąd P0741 czyli nie załącza sie zawór TCC i nie ma bezpośredniego przełożenia a jeśli jest nie dogrzana to ładnie chodzi. Testowałem i sprawdzałem diagnostyką bo mam caskadę i GDSa i nie ma innego błędu notuje poślizg czyli różnicę prędkości między wałkami ale jak olej osiągnie ponad 55 st C( nie zauważyłem wyższej temp niż 60 st.C) do tej pory wymieniłem elektrozawór TCC, olej na Mannol SPIII dedykowany do tych skrzyń i można powiedzieć że nie wiele się zmieniło sprawdziłem też przewody i podmieniałem elektronikę skrzyni i nic tak się zastanawiam czy tu olej może mi robić złą robotę, niestety oryginału Diamond nie dostanie poza tym auto normalnie jeździ mogę sie przyczepić że na nagrzanej skrzyni bieg np 4 jak ma lekkie obciążenie np pod górę to zmieni bieg na niższy przy 2000 obr/min Może macie jakieś sugestie albo rozwiązanie tego problemu będę wdzięczny.

Offline Naval

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2020, 14:51:40 »
Też mam ten błąd i w sumie nic nie robiłem i jeżdżę tak 3 lata,trochę więcej pali, nic więcej się nie dzieje.

Offline autoelektryk1967

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2020, 16:13:18 »
Dzięki za pocieszenie ale ja nie odpuszczę a jak zrobię to podam do wiadomości na tym forum, miałem wcześniej problem z lampką TCS i sobie poradziłem trwało to pół roku a w serwisie co mi nawyliczali do wymiany i auto zostawić na 2-3 tygodnie a to trzeba było zrobić tylko adaptację całą sprawę opisałem na elektrodzie jak by kogoś ciekawiło ale nadal czekam na info myślę że nie brakuje na tym forum fachowcow.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2020, 16:52:50 »
Może spróbuj wymienić olej na Ravenola. Bardzo dobre oleje mają i ludzie je chwalą.
Ja w swojej skrzyni mam castrola wlanego ale nie wiem czy się nie słyszę na tego Ravenola chociaż jakiś kłopotów ze skrzynią nie mam.
Do oleju dodaje jeszcze takie coś:
https://midparts.com.pl/pl/p/LUBEGARD-LXE-ZMNIEJSZAJACY-TARCIE/1860

https://midparts.com.pl/pl/p/ODCZUWASZ-DRGANIE-SKRZYNI-INSTANT-SHUDDER-FIX-Dr.-Tranny/3695

Offline autoelektryk1967

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2020, 17:12:02 »
Dzięki Poitrek79 gdzieś czytałem wczoraj że są środki do czyszczenia osadów w skrzyni i wlewa sie je do starego oleju popracuje 15 min a potem się wszystko wylewa i zalewa świeżym olejem wiesz czy to może jest potrzebne i nie robi innych szkód? A ten środek co piszesz to dolać juz do nowego oleju czy spróbować do starego który wymieniałem pół roku temu.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2020, 17:36:22 »
Ja dolewałem do nowego.
Z płukaniem starej już skrzyni nie wiem czy bym ryzykował tak jak i z dynamiczna wymianą.
Pierwszy raz wymieniałem tak:
12 litów castrola
Zagrzanie skrzyni i wylanie 4 litrow(więcej nie wyleci)
Dolanie 4 litrow świeżego i w drogę (około 15 kilometrów)
Wjazd na kanał i powtórka.
Dwa razy spuszczałem olej,ostatnie 4 litry już zostały.

Offline autoelektryk1967

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Luty 2020, 17:56:00 »
Hm moja skrzynia ma 158 tyś km to jeszcze nie taka stara  a ja wymieniałem inaczej przy pomocy kolegi tzn wylałem olej co był w skrzyni około 5l potem odłączyłem chłodnicę oleju wylałem co tam było i podłączyłem przeźroczystą butelkę do powrotu zalałem nowym olejem zapaliłem auto i patrzyłem jak leci olej, zleciało tyle ile zalałem i znów zalałem olejem ze 4l i znów sprawdzałem jak leci mieszając biegami aż się pokazał czysty olej zgasiłem auto i dolałem do stanu wyszło mi 9l prawie jak metoda dynamiczna. Tak się zastanawiam może by dolał teraz dodatku i poczekał na efekty jak będzie poprawa to wtedy jeszcze raz wymian na nowy plus dodatek. Te " Zabawy są kosztowne ale remont skrzyni jeszcze droższy tym bardziej że poza tym nadbiegiem nie mam co narzekać na działanie skrzyni.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Luty 2020, 18:33:24 »
Też myślałem nad takim sposobem,ale nie chciałem ruszać tych rurek.
Dolej,znowu to nie taki majątek te preparaty a może coś pomoże.
Czytałem coś o tym to niektórym pomogło.
Ja dolewam to profilaktycznie bo samochód robi krótkie trasy,miasto.
Tak samo leje cerateca od LM do silnika.
Olej 0w40 Ravenol.
I od czasu do czasu 250ml do ropy oleju 2t.
:):) Taki już ze mnie zboczeniec:)