Autor Wątek: Zacinanie pedału gazu  (Przeczytany 4417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« dnia: 15 Luty 2020, 17:43:36 »
Od kilku miesięcy mam irytujący problem z pedałem gazu. Mianowicie gdy wsiadam do auta po nocy i próbuję wcisnąć gaz to muszę uzyć większej siły niż zazwyczaj bo sprawia wrażenie jakby był sklejony. Po mocniejszym niż zwykle nacisnięciu pedału on jakby się odkleił i potem już podczas pracy silnika i w czasie jazdy działa normalnie - nie zacina się i chodzi płynnie. Gdy silnik ostygnie znowu problem powraca. Oczywiście zacząłem od przesmarowania gazu oraz odłączyłem linkę przy przepustnicy i wpuściłem do niej olej. Zdjąłem też dolot powietrza i podczyściłem przepustnicę . Nic to jednak nie pomogło. Czy ktoś przerabiał podobny temat ?

Offline Piotrek79

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2020, 18:34:00 »
Po nocy zobacz ręką samą tylko przepustnicę.
Jak będzie opór to już wiesz że wina leży po jej stronie.
Kiedyś miałem coś takiego w CC 700. Tam jak by z odmy skraplała się woda i w zimie przymarzalo. Pierwsze przyciśnięcie pedału gazu było zawsze z oporem.
W lecie ta usterka nie występowała.
Przerobiłem odmę i był spokój.

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2020, 20:50:04 »
Dzięki kolego za odp. ale auto stoi w ogrzewanym garażu, więc raczej to nie to, choć obstawiam że to faktycznie coś z przepustnicą...

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2020, 22:38:44 »
Zaczynam się zastanawiać nad wymianą linki gazu. Czy ktoś z was wymieniał ? Po jakim przebiegu zazwyczaj te linki się kończą ?
Edit:
Przeleciałem wszystkie sklepy internetowe i taka część jak linka gazu jest nieosiągalna . Czyżby nigdy sie nie psuła? A może tylko serwis..?

Offline weuek

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2020, 07:18:18 »
Nie znam się na tucsonie, ale bardzo mi się nie wydaje, żeby w aucie z 2009. r. była jeszcze linka gazu. Pewnie dlatego jest nieosiągalna. :-)

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2020, 08:03:02 »
Wiesz to jednak baaardzo stara i tradycyjna konstrukcja w której jeszcze nie opracowano połączenia pedału gazu z przepustnicą po WI-FI   :lol:

Offline weuek

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2020, 08:14:26 »
Gdzie to do tego linka?

(jest wtyczka elektryczna)

Auto z gazem na lince musiałoby mieć ponad 20 lat.

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2020, 08:51:12 »
Przeczytaj proszę raz jeszcze pierwszy post w miejscu gdzie piszę że smarowałem linkę od gazu a potem zastanów się nad sensem swojego pomysłu  :-?

Offline Piotrek79

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2020, 09:14:58 »
Dokładnie nie wiem jak jest z benzyną ale w dieslach masz elektryczne pedzie gazu.
W benzynie elektryka przy przepustnicy to chyba jest tylko jak masz tempomat w manuału.

Offline arapaho

• Giełda
Zacinanie pedału gazu
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marzec 2020, 16:17:34 »
Problem zdiagnozowany i zażegnany.

Wymontowałem przepustnicę i okazało się że  po jej drugiej stronie  (po stronie silnika) na powierzchni w miejscu styku przepustnicy z powierzchnią cylindra osadził sie nagar który powodował  zakleszczanie się przepustnicy w pozycji zamknięcia. Nagar ten nie był widoczny od strony wlotowej i nie był możliwy do usunięcia standardowymi środkami . Był twardy i tak przyklejony że w grę wchodziło jedynie wyskrobanie go nożykiem. Może określenie "nagar" nie jest w tym miejscu najtrafniejsze bo kojarzy się  z wysoką temperaturą , ale wygląd , konsystencja, stopień przywarcia i trudność w usunięciu skojarzyła mi się właśnie z typowym nagarem.

A przy okazji dodam że podzwoniłem do serwisów i okazało się że linka jest dostępna wyłącznie na zamówienie do ściągnięcia z Niemiec za ok. 40-50€ gdyż jest częścią wymienianą baaardzo rzadko w naszym modelu. :lol: