Autor Wątek: [i40 VF] Wyciszenie w i40.  (Przeczytany 6447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Harper

• HKP
  • **
[i40 VF] Wyciszenie w i40.
« dnia: 09 Luty 2020, 21:03:15 »
Stałem się od niedawna posiadaczem i40 w wersji kombi. Auto w sumie mi odpowiada oprócz hałasu podczas szybszej jazdy. Czy ktoś z Was przerabiał temat wyciszenia we własnym zakresie wnętrza pojazdu?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2020, 21:12:36 »
Nie warto pytać o to stricte dla i40, w każdym popularnym samochodzie wycisza się tak samo. Poczytaj i pooglądaj dowolny taki materiał, choćby na stronach sklepów z matami, gąbkami, filcami i innymi gratami do wyciszania.

Krótko: Jest w pieron roboty, a efekt... taki se.

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2020, 23:12:25 »
Posprawdzaj sobie uszczelki w drzwiach. Ja mam wyczuwalny świst w drzwiach z tylu na wiosnę będę wypełniał uszczelki okrągłą gąbką.Duda pokazywał to w jednym z odcinków 101 napraw, jak nie pomoże to nowe uszczelki.

Offline Harper

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2020, 09:17:34 »
Właśnie mam porównanie do innych samochodów.Mam forda focusa 1,6 diesla z 2014 roku i tam od silnika jest głośniej (chociaż wyciszyłem dodatkowo maskę i osłony silnika) ale inne odgłosy od kół, szum opływającego powietrza itp.sä dużo mniej uciążliwe niż w i40. Szczególnie tylna część nadwozia jest słabiutko wygłuszona, dlatego pytam czy ktoś przypadkiem nie bawił się w lepienie mat w bagażniku okolicach nadkoli itp. I czy były odczuwalne efekty wykonanych prac.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Luty 2020, 13:07:56 »
Akurat focus w tej budzie to trudny przeciwnik. Jest duuuużo lepiej wyciszony a może bardziej - lepiej narysowany. Dużo mniejszy w nim hałas jest od opływającego powietrza na lusterkach, na wycieraczkach/szybie. Od dołu też wg mnie.
Kiedyś testowałem go i jakie było moje zdziwienie  że przy 200 km/h było w nim ciszej niż w moim hyundaju przy 140.... :shock:  :-/
I40 jest kiepsko wyciszony. Do 100km jest dobrze. Ale powyżej  słabo. A brak izolacji od dołu to osobny temat na marudzenie.
Zobacz u siebie  uszczelki. Sedan na tylnych drzwiach  na pionie przy słupku B ma np za krótkie  uszczelki na górze o jakieś 2-3 cm i tam gwiżdże, świszcze na potęgę >120.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Luty 2020, 20:24:47 »
Robiłem bagażnik i tyle nadkola w fokusie mk2 fl. I dlatego piszę, że rezultat jest mało imponujący w stosunku do nakładów czasowych (mniej pieniężnych).

Offline Harper

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2020, 23:03:01 »
No to Panowie trochę lipa z tym autem. Auto jako nowe kosztowało ponad 100 tys. a po przejechaniu 100 km autostrady  jestem zmęczony i boli mnie łeb. Gdzie ten postęp w motoryzacji? Dla porównania miałem kiedyś bmw e39 z silnikiem benzynowym i tam było cichutko. Dla mnie to jakaś porażka że nie można auta przyzwoicie wyciszyć  w końcu to nie jest auto miejskie.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Luty 2020, 09:21:26 »
To nie jest problem hyunadai tylko.
To problem motoryzacji w ogóle.
Podnosi sie wagę aut i komplikacje elektronicznymi niańkami, cała tą ekościemą i innym szajsem, zaprogramowanym/obliczonym na szybkie zuzycie a potem szuka się gramów odchudzając izolacje i jakieś inne dziadowskie oszczędności się robi.
Tez tak myślałem po zakupie ale jak perzejechałem sie paroma innymi autami segmentu zrozumiałem że takie czasy a w hyundaiu wcale nie jest aż tak tragicznie. u innych jest podobnie. Ale też i lepiej.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Luty 2020, 09:24:39 »
Nie podnosi się, tylko obniża (brak wyciszeń, uproszczone zawieszenia, plastik zamiast metalu). Elektroniczne bzdety ważą bardzo mało.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Luty 2020, 14:43:23 »
Ale fakt jest że nowe auta są coraz gorzej wygłuszone i to nie tylko hyundai czy kia.. każda marka już jest przez księgowych dotknięta..

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Luty 2020, 20:51:54 »
Dla mnie szumi z tyłu z nadkoli. Silnik cichy. Jedyne co mnie wkurza to skrzypienie podszybia. Da się żyć, przyjemnie się jeździ.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Luty 2020, 21:11:12 »
Na podszybie może pomóc uszczelka w kształcie T. Kiedyś w innym aucie powkładałem między podszybie a szybę czołową te zewnętrzne gumy z płaskich wycieraczek - i też pomogło.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Luty 2020, 17:39:15 »
Kabestan ja doraźnie psikałem wd40, na chwilę pomagało.
Potem wcisnąłem w 4 punktach kawałki twardej grubszej gumy pomiędzy szybę a deskę i to rozwiązało problem.
Jest kilka patentów - jest o tym tu temat:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7754&postdays=0&postorder=asc&start=0

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Luty 2020, 07:26:02 »
Kabestan, uszczelka z alledrogo zdaje egzamin

Offline Scp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Luty 2020, 07:25:05 »
Cytat: "weuek"
Robiłem bagażnik i tyle nadkola w fokusie mk2 fl. I dlatego piszę, że rezultat jest mało imponujący w stosunku do nakładów czasowych (mniej pieniężnych).

Obrazek

Ja też wygłuszałem w 2 aucie nadkola i boki ale nadkola robione były od zewnątrz a nie w środku, efekt był naprawdę zauważalny
Generalnie Hyundai i40 jest stosunkowo dobrze wygłuszony ale również planuję zrobić wygłuszenie nadkoli (głównie przez opony wzmacniane ) i boki drzwi + nowe głośniki i wiazki od razu.