Forum > i40 VF
[i40 VF] Wyciszenie w i40.
Harper:
Stałem się od niedawna posiadaczem i40 w wersji kombi. Auto w sumie mi odpowiada oprócz hałasu podczas szybszej jazdy. Czy ktoś z Was przerabiał temat wyciszenia we własnym zakresie wnętrza pojazdu?
weuek:
Nie warto pytać o to stricte dla i40, w każdym popularnym samochodzie wycisza się tak samo. Poczytaj i pooglądaj dowolny taki materiał, choćby na stronach sklepów z matami, gąbkami, filcami i innymi gratami do wyciszania.
Krótko: Jest w pieron roboty, a efekt... taki se.
presario7:
Posprawdzaj sobie uszczelki w drzwiach. Ja mam wyczuwalny świst w drzwiach z tylu na wiosnę będę wypełniał uszczelki okrągłą gąbką.Duda pokazywał to w jednym z odcinków 101 napraw, jak nie pomoże to nowe uszczelki.
Harper:
Właśnie mam porównanie do innych samochodów.Mam forda focusa 1,6 diesla z 2014 roku i tam od silnika jest głośniej (chociaż wyciszyłem dodatkowo maskę i osłony silnika) ale inne odgłosy od kół, szum opływającego powietrza itp.sä dużo mniej uciążliwe niż w i40. Szczególnie tylna część nadwozia jest słabiutko wygłuszona, dlatego pytam czy ktoś przypadkiem nie bawił się w lepienie mat w bagażniku okolicach nadkoli itp. I czy były odczuwalne efekty wykonanych prac.
Alonzo_:
Akurat focus w tej budzie to trudny przeciwnik. Jest duuuużo lepiej wyciszony a może bardziej - lepiej narysowany. Dużo mniejszy w nim hałas jest od opływającego powietrza na lusterkach, na wycieraczkach/szybie. Od dołu też wg mnie.
Kiedyś testowałem go i jakie było moje zdziwienie że przy 200 km/h było w nim ciszej niż w moim hyundaju przy 140.... :shock: :-/
I40 jest kiepsko wyciszony. Do 100km jest dobrze. Ale powyżej słabo. A brak izolacji od dołu to osobny temat na marudzenie.
Zobacz u siebie uszczelki. Sedan na tylnych drzwiach na pionie przy słupku B ma np za krótkie uszczelki na górze o jakieś 2-3 cm i tam gwiżdże, świszcze na potęgę >120.
Nawigacja
[#] Następna strona