Autor Wątek: Chłodnica wody i klimy  (Przeczytany 4720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kisiu

• Giełda
Chłodnica wody i klimy
« dnia: 05 Luty 2020, 10:49:52 »
Witam,
czy lepiej kupić używane oryginalne chłodnice czy może nowe zamienniki? w sklepie internetowym widzę chłodnice wody nissens za 400 zl. Jak uważacie

Offline robaszek127

• Giełda
Chłodnica wody i klimy
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2020, 13:26:12 »
Nie wiem jak w I30 z jakocią oryginałów ale sam miałem ten dylemat z getzem. Kupiłem po namyśle obie zamienniki z allegro najtańsze.
Bowiem oryginał od klimy zrobiony był z kiepskiego aluminium i się utleniał a więc używka moze za jakiś czas być taka sama.
Nowe zamienniki trzymają się dobrze a ceny używek do tego są często chore u handlarzy.

Offline petr

• HKP
  • **
Chłodnica wody i klimy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Luty 2020, 13:30:11 »
Kupiłem do I40 zamiennik w zwykłym sklepie z częściami. Oryginalna ciekła na dole. Nie była uszkodzona - po prostu się rozszczelniła.  Zamiennik działa od roku bez problemów. Nie widać żadnych oznak korozji czy innych dziwnych zjawisk.

Offline weuek

• Giełda
Chłodnica wody i klimy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Luty 2020, 16:37:52 »
Warto najpierw wyśledzić kto robi oryginał. Z hyundaiem to pewnie nie wypali, ale do swojego kupiłem zmiennik (chłodnica silnika) od tego samego producenta co oryginał, minus kolor pudełka i naklejka na chłodnicy (wszystko, co tłoczone w plastiku, jest identyczne). Rożnica w cenie: 1200 do 450.

Offline kisiu

• Giełda
Chłodnica wody i klimy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2020, 07:28:58 »
No to rzeczywiście różnica ogromna. Poszukam jakiegoś zamiennika. Pan mechanik poleca chłodnice firmy nissen.

Offline weuek

• Giełda
Chłodnica wody i klimy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2020, 11:57:55 »
Nissen będzie OK. Tak samo jak hella czy valeo, nawet robione w Chinach, tylko z wiarygodnego kanału dystrybucji.

Ta valeo, którą kupiłem, jest produkcji polskiej.