Autor Wątek: [Accent LC] Główne złącze masowe - gdzie jest?  (Przeczytany 12575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
[Accent LC] Główne złącze masowe - gdzie jest?
« dnia: 06 Kwiecień 2012, 06:10:41 »
Dzień dobry ;)

Kochani gdzie w accencie jest główne przyłącze masy? W ciągu dwóch dni straciłem 2 z 3 świateł STOP a przez ostatnie 6 lat nic takiego się nie działo. Zanim dopadnie mnie duża teoria spiskowa chcę sprawdzić czy połączenie z masą nie jest źródłem problemu.

Gdzie tego szukać? Komor silnika i okolice filtra powietrza?

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwiecień 2012, 17:48:15 »
a zarowki sprawdzales??
od akumulatora odchodza 2 kable- jeden to plus (czerwony) jest napisane na akumulatorze, drogi to minus, tak zwana masa jezeli o to ci chodzi. na koncu kabelek jest przykrecony do karoserii. ale ja obstawiam na spalone zarowki. pzdr.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwiecień 2012, 17:51:52 »
Ja też :-P

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwiecień 2012, 12:28:07 »
Ale co ma masa do tego? Prędzej zobacz kostki czy nie mają jakiegoś dziwnego przebicia. Jakbyś miał problem z główną masą to nie paliły by się akurat od tego żarówki. Problem z masą to zaświecanie innych świateł albo słabe świecenie. Wykręć lampy z tyłu i przeczyść styki. Załóż nowe żarówki. Do kostki pewnie będzie dana masa gdzieś z okolicy lampy. Ale sama z siebie się też nie poluzuje. Może po prostu miałeś czarnego kota na drodze i się pechowo przepaliły te żarówki:) Ostatnio też o dziwo mi się przepaliła żarówka H4 ale po wymianie jest ok. Na nowych żarówkach dzieje się to samo?? Palą się cały czas żarówki??

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2012, 14:45:51 »
Bardzo często masa jest przyczyną różnych głupich akcji i dlatego chcę to sprawdzić w pierwszej kolejności. Z uwagi na to, hyumobil jest z  2000 roku i cały czas dojrzewa na dworze biorę pod uwagę, że coś tam się mogło poluzować zasyfić na przyłaczu do budy.

Póki co wiem, że zarówka w 3 stopie to 16W16 i jestem ciekaw gdzie to kupię teraz ;)

Wcześniej NIGDY nie było takich akcji, żeby mi padły dwie żarówki na raz, ale jak wymienię w 3 stopie to będę pilnował.

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2012, 15:06:23 »
ja wkładałem zwykłą od postoju. Różni się aby wielkością ale gniazdo jest to samo. Ale wątpię żeby to było złączę od masy. Prędzej zwarcie się może robić skoro padają kompletami. Słaba masa ma inne objawy i zdarza się to rzadko 8-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2012, 15:09:10 »
W5W zapodałeś tam? :) Nie będzie za słabo świecić? Zaraz sobie to sprawdzę - dzięki za patent! :D

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwiecień 2012, 19:21:34 »
u mnie świeci tak samo i mniej prądu oczywiście:)

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwiecień 2012, 19:29:03 »
Zrobione :) Świeci, ale jeszcze nie wiem czy słabiej :P Jeszcze raz dzięki za patent - jest świetny w swojej prostocie :]

Teraz jeszcze ten [......] klakson i bedzie ok...

doman76

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwiecień 2012, 20:05:54 »
Żarówka to W16W, ja kupowałem w norauto, intercarsie i mniejszych sklepach, generalnie nie ma większego problemu z kupnem. Oczywiście na allegro też są.
W5W świecić napewno świeci słabiej - fizyki nie oszukasz  ;-)

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwiecień 2012, 20:19:27 »
a z klaksonem co masz?

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwiecień 2012, 20:22:56 »
doman76, jak zawsze dobre info z pewnego źródła - dzięki :) Bałem się, że będą większe jaja.

BTW: zna ktoś rozmiar podkładki pod śrubę do spuszczania oleju?

woia1602, http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=14257&highlight=#14257