Forum > i30 PD
I30 TPMS czujnik ciśnienia w kołach
miro:
Cześć, mam pytanie, czy u Was też często włącza się info o złym ciśnieniu w kołach? U mnie włącza się dość często, ostatnio na serwisie stwierdzili, że to wina złego ciśnienia w kołach (dopompowali do 2,3). Następnego dnia znowu mi się to uruchomiło (najczęściej przy niższych temperaturach, kilka razy w tygodniu). Pewnie będę musiał ich cisnąć o to, ale pytanie, czy to odosobniony przypadek czy to w innych jest podobnie? I30 z 2019r.
mati1411:
U mnie na razie na 2 kompletach kół bez problemów.
mic83:
Jeśli masz rocznik 2019 to zapewne nie masz już czujników w kołach tylko pomiar jest wykonywany za pomocą czujników ABS. Jeśli tak, to albo rzeczywiście ubywa Ci powietrza w kole, albo coś z czujnikami ABS jest nie tak. Zacząłbym od kontroli ciśnienia w kołach.
zoom_1983:
a przytrzymujesz przycisk po dopompowaniu kół?
miro:
Gdybym nie przyciskał to bym komunikatu nie skasował :-D No właśnie problem w tym, że info o złym ciśnieniu włączało mi się kilka razy w tygodniu a na pewno nie uchodzi mi powietrze. Powiedziałem o tym na serwisie, przy odbieraniu auta poinformowali mnie, że dopompowali koła i powinno być ok. Pomyślałem, że może przy zakładaniu zimówek za mało dopompowali... Następnego dnia znowu kontrolka. Zadzwoniłem do serwisu, pan stwierdził, że to wina różnicy temperatur (jakbyśmy na Syberii mieszkali, póki co dawno temperatury na minusie nie widziałem w dzień). Będę musiał widocznie inny serwis odwiedzić.
Mam opony Kumho (dostałem w gratisie przy zakupie), może też mają na to wpływ
Nawigacja
[#] Następna strona