Autor Wątek: [Sonata NF] Czujnik temparatury a klimatyzacja oraz podgrzew  (Przeczytany 3127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gordoon

• Giełda
[Sonata NF] Czujnik temparatury a klimatyzacja oraz podgrzew
« dnia: 12 Styczeń 2020, 00:30:05 »
Witam. Zauważyłem, że jak spada temperatura do 0 lub -1 stopni to klimatyzacja automatycznie zostaje wyłączona i nie załącza się podczas włączenia nawiewu na szybę... Zastanawiam się czy nie można w jakiś sposób ustawić czujnika żeby automatycznie wyłączał klimatyzację przy temperaturze np.  od 10 stopni w dół a załączał np. przy 25 stopniach ?

Druga sprawa... Wymieniałem szybę i wybrałem szybę z ogrzewaniem. Mam wtyczkę i zastanawiam się czy nie dało by się podłączyć ogrzewania przedniej szyby wraz z lusterkami oraz tylną szybą. Wystarczy tylko przeciągnąć kabel i załączyć jakiś bezpiecznik ?? Czy robić osobny włącznik ? Akurat jest miejsce koło regulacji podświetlenia deski rozdzielczej itp...

Offline Piotrek79

• Giełda
[Sonata NF] Czujnik temparatury a klimatyzacja oraz podgrzewana przednia szyba
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2020, 15:05:09 »
Co do klimy to nie wiem, możliwe,że ktoś by to ogarnął a co do spięcia szyb i lusterek to pewnie się da tak zrobić tylko czy to nie będzie za duże obciążenie???

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2020, 15:17:36 »
Tak jest fabrycznie zrobione w fordach: lusterka i obie szyby działają razem. I to jeszcze samo się aktywuje przy zimnej pogodzie, co mnie irytowało strasznie (wyłączyłem kablem).

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2020, 21:18:50 »
Piotrek79,  wlasnie obawiam się tego obciążenia. Chyba że po prostu zrobię osobny obwód . Muszę zerknąć na schemat okablowania. Może akurat jest możliwość podłączenia podgrzewanej przedniej szyby.

weuek, Ford to Ford 😃

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Styczeń 2020, 06:07:07 »
No trzeba to sprawdzić żeby czegoś nie usmażyć.
Może nie bez powodu zrobili to oddzielnie.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Styczeń 2020, 09:39:31 »
Piotrek79, Zabiorę się na wiosnę :)