Autor Wątek: [i40 VF] i40 - Nie działa nawiew na nogi  (Przeczytany 8051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tw_hyundai

• HKP
  • **
[i40 VF] i40 - Nie działa nawiew na nogi
« dnia: 08 Styczeń 2020, 18:09:39 »
Witam kolegów forumowiczów.

Od kilku dni jestem posiadaczem modelu i40 z 2012. Przeglądałem forum w poszukiwaniu rozwiązania problemu jaki mam z samochodem, ale nie trafiłem na rozwiązanie.

Mam problem ze sterowaniem nawiewu. Precyzując, nie działa mi nawiew na nogi. Diodka przy przycisku się zapala, ale przy wybraniu kierunku nadmuch na „górę”, czy „środek” słychać cichutką pracę „czegoś tam”. Coś się tam otwiera albo przesuwa i nadmuch leci. Natomiast po wybraniu przycisku „nogi” jest kompletna cisza. Przy dmuchawie ustawionej na max z kratek wieje tak, że chce urwać czuprynę, natomiast skierowanie powietrza na nogi nic nie zmienia – żaden podmuch stamtąd nie leci.
Nie mam zaufanego mechanika od Hyundaiów, a to na tyle drobna usterka, że nie chcę na razie dawać auta komuś, żeby zgadywał co i jak naprawiać. Macie wiedzę albo pomysły co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić.

Offline kamil231987

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2020, 19:13:44 »
Oberwana klapka na nogi lub silniczek padł.

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Styczeń 2020, 23:06:48 »
Musisz się dostać do klap w tunelu środkowym od strony pasażera, zdemontuj schowek i boczek tunelu będziesz widział co jest nie tak.

Offline tw_hyundai

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2020, 08:59:29 »
OK. Dziękuję za podpowiedzi. Jak pisałem, aż tak bardzo mnie to nie denerwuje i pewnie poczekam na cieplejszą pogodę, ale zrobić trzeba.
Pozdrawiam.

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Styczeń 2020, 17:21:48 »
Witam kolegów. Z prawej kratki nawiewu na boczną szybe po stronie pasażera nie dmucha mi cieple powietrze. Czy ktos.ma moze pomysl czym to moze byc spowodowane? Pozdrawiam

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Styczeń 2020, 19:35:59 »
Ja miałem zakamienioną nagrzewnicę pomogło płukanie.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=WC586sy0HpI&feature=emb_title

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2020, 18:11:26 »
Ale to kolego tez nie lecialo Ci cieple powietrze z ktoregos nawiewu?

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2020, 18:59:35 »
Lewa strona grzała w miarę gorącym powietrzem i tak malejąco aż do strony pasażera, tam leciało zimne powietrze.

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Styczeń 2020, 20:43:06 »
Dokladnie tak samo wyglada to u mnie jak opisales. A mam pytanie czy miales tez moze problem z grzaniem z nawiewu na tyl samochodu wiesz.z.tez kolumny srodkowej?

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Styczeń 2020, 10:21:14 »
Tył grzał, ale szału nie było.

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Styczeń 2020, 11:04:59 »
Wszystko tak samo jak u mnie. Czyli juz wiem w czym rzecz. A jesli moge zapytac czy miales byc moze z tym zjawiskiem zwiazane jakies inne rzeczy. Np. Ubywajaxy plyn chlodniczy? Ja wymienilem ostatnio chlodnice bo znalazl sie jesen wyciek natomiast zastanawiam sie czy nieznaczna ilosc dalszego ubytku moze byc spowodowana ta nagrzewnice tym bardzoej ze zakladam ze czeka mnie rowniez wymiana nagrzewnicy.

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Styczeń 2020, 12:23:53 »
Nic innego nie miałem, spróbuj odkamieniacza. Przy pierwszym odkamienianiu a było ich 4-5 nagrzewnica bulgotała że pasażerowie z tyłu słyszeli.

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Styczeń 2020, 13:52:36 »
Na poczatku lutego i tak auto idzie do znajomego mechanika wiec.juz sie tam tym zajmie.ale dzieki wielkie za rade no i znalezienie usterki skoro objawy mam identyczne jak u Ciebie. Mam nadzieje tylko ze ten ubytek plynu bedzie poniekad tez spowodowany ta nagrzewnica bo nie mam juz pomyslu na to. Pozdrawiam serdecznie

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Styczeń 2020, 15:36:44 »
Szkoda kasy na mechanika, robisz tak jak na filmiku korek spustowy masz z góry patrząc lewy dól chłodnicy,  musisz szukać plastikowego motylka. Wszystko da się zrobić  bez podnośnika czy lewarka. Wody demineralizowanej poszło mi ok 5 baniaków 5 litrowych.

Offline krycha

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2020, 19:29:26 »
A.czasowo dlugo Ci to zajelo? Najgorsze to czlowiek robi w delegacji i wracajac na weekend niech sie jeszcze.grzebac przy aucie... Wizyte i tak juz mam umowiona bo dalej nie wiem co z.tym plynem chlodniczym. A interesowales.sie.moze. jakie sa.koszta nowej nagrzewnicy i robocizna?