Autor Wątek: Elektryczne wspomaganie kierownicy ix35  (Przeczytany 4653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ross80

• HKP
  • **
Elektryczne wspomaganie kierownicy ix35
« dnia: 28 Grudzień 2019, 10:00:16 »
Witam. Mam problem z elektrycznym wspomaganiem. Mianowicie przy kręceniu podczas manewrowanie układ pracuje lekko i przyjemnie. Natomiast podczas szybszej jazdy przy lekkich ruchach kierownicą czuć opory, jakby się coś przycinało, takie że po pół godzinie jazdy już mnie boli ręka i przeba trzymać kierownicę dwoma.
I tu moje tytanie do was. Czy uszkodzone może być i do wymiany całe wspomaganie, silniczek czy może coś co przekazuję dane z kierownicy do silniczka?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2020, 16:57:53 »
Myślę że powinieneś udać się do ASO bo z tego co wiem kiera powinna nieco ciężej chodzić przy większych prędkościach ale ja w swoim tego nie zaobserwowałem lub nie zwróciłem uwagi. W ASO pewnie wiedzą jak to ma działać prawidłowo.

Offline Ross80

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2020, 20:45:23 »
Do ASO zawsze można podjechać, ale to zostawiam na koniec. Najpierw pytam na forum może ktoś miał podobnie i coś podpowie. W normalnym wspomaganiu wiedzialbym gdzie szukać przyczyny ale z elektrycznym mam pierwszy raz doczynienia.

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:22:40 »
Jak bylem na akcji serwisowej wymiany czujnika polozenia hamulca  to poprosilem zeby pan mi sprawdzil jakie akcje serwisowe mialo lub zostaly pominiete przez poprzedniego wlasciciela mojego samochodu. No i okazalo sie wlasnie ze byla akcja na aktualizacje softu wspomagania kierownicy. Niestety akcja juz wygasla a ze nie wplywa ona na bezpieczenstwo jazdy to juz nie jest dostepna. Na pytanie czy moge za to zapacic z wlasnej kieszeni tak zeby jednak aso zrobilo aktualizacje pan odpowiedzial ze jest to mozliwe ale ryzykowne bo jezeli cos pojdzie nie tak to cala kolumna kierownicza ze zintegrowyn silnikiem do wspomy zostanie zablokowana. Odpuscilem wiec, bo u mnie takich objawow nie ma ale moze warto pojsc w ta strone....

Offline Ross80

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:40:57 »
AndrzejO myślę że to jest cenna informacja za którą dziękuję. Będę dążył ten temat i czekam na inne sugestię.

Offline weuek

• Giełda
Re: Elektryczne wspomaganie kierownicy ix35
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2020, 15:19:14 »
Cytat: "Ross80"
takie że po pół godzinie jazdy już mnie boli ręka i przeba trzymać kierownicę dwoma.

No to masz gratis dodatkowy bajer podnoszący stopień bezpieczeństwa jazdy. :-)

Offline Ross80

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2020, 15:22:54 »
Masz całkowitą rację.

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2020, 18:35:30 »
Cytat: "Ross80"
AndrzejO myślę że to jest cenna informacja za którą dziękuję. Będę dążył ten temat i czekam na inne sugestię.

Podjedź i zapytaj-nic nie tracisz:) bo   objawy nie wyglądają na usterkę mechaniczną.
Powodzenia:)