Autor Wątek: Przekroczona emisja spalin  (Przeczytany 3565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hyundain697mns

• Gość
Przekroczona emisja spalin
« dnia: 09 Październik 2008, 00:25:20 »
Jestem załamany bo dzisiaj byłem na MOT (czyli przeglądzie) i okazało się że normy emisii CO2 w moim samochodziku są duużo za duże. Zdaję sobie doskonale sprawę że olej który wciąż dolewam do silnika gdzieś musi być wyrzucany/ spalany, ale tak było od kiedy go kupiłem 2 lata temu za (grosze) i przeszedł już dwa przeglądy MOT.

Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich osób które mają dobry pomysł na zmniejszenie emisii Co2 w moim samochodzie, oczywiście nie wchodzi tu w gre wymiana silnika czy też gruntowny remont , mam na myśli raczej coś co mógłbym wykonać sam pod blokiem.

Mam jeszcze miesiąc do końca starego MOT-u i naprawdę nie chce innego samochodu.

Pomocy!

dopisano:
zapomniałem dodać że,dolewam tak około 0,5 l oleju na 500km może lepiej

[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-10-09, 00:34 ]
Scalenie 2 postów

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Październik 2008, 00:31:14 »
Jedyna metoda to "rozrzedzanie" spalin (dmuchanie świeżym powietrzem w wydech) ale takich rzeczy nie robi się w autach.
Przykro mi, auto albo czeka szpital albo prasa wysokiego zgniotu.

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2008, 09:11:18 »
Zmień stacje, mnie nigdy nie badano przy przeglądzie tego parametru.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Październik 2008, 15:47:04 »
nie podałeś nawet przebiegu auta, więc skąd mamy wiedzieć co ci doradzić. Trochę dużo łyka tego oleju. Najtaniej byłoby wymienić uszczelniacze i wtedy zobaczyć co się będzie działo.

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Październik 2008, 20:50:39 »
Dla porównania miedzy wymianami dolewam około 1 l. 90% miasto,roczny przebieg około 8000 km,aktualny 122 000 km.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Październik 2008, 21:08:22 »
Cytat: "cezary46"
miedzy wymianami dolewam około 1 l.

czyli ok czyli 0,2l/1000km no to jeszcze nie jest źle.
Kolega hyundain697mns napisał, że jego auto spala ok 1l/1000km

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Październik 2008, 21:35:26 »
Przypominam że miejsce pobytu to Szkocja a Autor napisał
Cytat: "hyundain697mns"
nie wchodzi tu w gre wymiana silnika czy też gruntowny remont , mam na myśli raczej coś co mógłbym wykonać sam pod blokiem

szoti

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwiecień 2009, 17:50:29 »
sprwdz katalizator morze go wymien morze jest pusty wyklepuje sie z niego bebechy jak auto jest słabe morze ktos to wczesniej zrobił jak ktos go wyklepał to jest pusty i teraz tylko spełnia funkcje puszki na spaliny wiem bo ja wyklepałem i norma jest wysoko ponad norme a w czechach robisz emisje raz na dwa lata takrze zdąrze zmienic sprawdz kata