Autor Wątek: Separator, odma w 1.6 crdi 110KM  (Przeczytany 5881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline duklo

• HKP
  • **
Separator, odma w 1.6 crdi 110KM
« dnia: 08 Grudzień 2019, 14:43:59 »
Witam,
W prawym górnym rogu pokrywy zaworów, przy kolanku od którego odchodzi wąż do rury filtra powietrza pojawiło się zapocenie olejem.
Jest to ( tak mi się wydaje ) odprowadzenie oparów, separator olejowy , odma olejowa jak kto woli.
I teraz pytanie: czy to jest separator? Kolanko wyjąłem z pokrywy i w środku nic nie ma (zadnego wkładu , który miałby ten olej zatrzymać). Czy w środku pod pokrywą jest coś??
Czy to nie jest separator?. W innych autach są różne "grzybki plastikowe na wężach' a tu nie ma nic.

[ Dodano: 2019-12-08, 19:24 ]

Znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Przegladajac ogłoszenia z częściami do Hyundaia zauważyłem, że wszystkie sprzedawane pokrywy mają od środka na kolanku wychodzącym na zewnątrz coś al'a kapturek. U mnie tego nie ma. Podejrzewam, że jest to wkład separatora , który zapobiega wydostawaniu się oleju poza pokrywę.

[ Dodano: 2019-12-08, 23:01 ]
Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć tej części.
Ktoś może wie gdzie można to dostać?
Jutro zadzwonię do serwisu i zapytam

[ Dodano: 2019-12-08, 23:05 ]
numer ze schematu

Offline Zibi.S68

• Giełda
Separator, odma w 1.6 crdi 110KM
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2019, 20:24:19 »
Separator z jednej strony jest podłączony do odmy Twoje zdjęcia z drugiej strony do turbiny a cienki przewód idąc od niego odprowadza olej do misy olejowej. Zobacz w necie jak on wygląda a z łatwością go znajdziesz. Taką konstrukcję mają już chyba wszystkie silniki spełniające przynajmniej euro 4. Jak się poci to może na tym króćcu w deklu jest jakiś oring i on puszcza albo druga możliwość turbina przepycha olej ale to sprawdzisz na samym separatorze jak się do niego dostaniesz.