Autor Wątek: Kilka pytań - zakup ix  (Przeczytany 3161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brutusborsukles

• HKP
  • **
Kilka pytań - zakup ix
« dnia: 01 Grudzień 2019, 10:32:29 »
Witam. Ciężka sprawa, ponieważ jeżdżę Tucsonem I z 2009 roku w benzynie, ale postanowiłem wprowadzić do "rodziny" nowszego Hyundaia, mianowicie IX35.

Hyundai z 2014 roku.
Diesel - 1.7 - 115 KM
Wersja Comfort
-skóra, kamera cofania, navi i wszystko co oferuje ten model, ale mniejsza o to.

Oglądałem go i porównywałem do mojego Tucsona i:

-blacha jest strasznie cienka w porównaniu do starszego Tucsona, czy to norma w coraz to nowszych autach ? Czy auta te mają tendencję do rdzewienia ?

-drzwi na dole są delikatnie "puknięte" i wklęsłe, ale to mały pikuś

-Ale co z WODĄ W BAGAŻNIKU W KOLE ZAPASOWYM ? Otwieram bagażnik i sprawdzam, a w kole, a w zasadzie pod kołem zapasowym kilka litrów wody, brudnej  :roll:  :roll:  :roll:  Czy są tam jakieś kanaliki odprowadzające wodę, czy po prostu to jakieś po powodzi auto (z Francji notabene)

-Jak z grubością lakieru ? Mam czujnik, ale malowanie w starym Tucsonie jest ok 110 - 170 (nie był malowany ponownie), a w tym IX35 widzę nawet 40 grubość, przy czym widać, że nie był wcześniej polerowany.

-Czy elementy skóry wokół skrzyni biegów się Wam łuszczą, czy to ewidentnie jakiś "ułomny'' model ?

-Co sądzicie o tym silniku ? Ja odszedłem już od diesla, ale tu trafia się okazja, ale czy warta jest gra świeczki ? Jak sprawują się te elektroniczne wtryski ? Jakie są typowe usterki, na co zwracać uwagę ?

-Ile pali taki diesel ? Mi pierwszy Tucson 2.0 cdri 115KM - palił......15. teraz benzyna 2.0 145 KM - pali 9. Więc jak to w waszych autkach jest ?

Serdecznie pozdrawiam.

Offline AndrzejO

• Giełda
Re: Kilka pytań - zakup ix
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudzień 2019, 19:59:15 »
Witam
Mam autko z 2011 i wody w bagażniku brak. Może to po prostu jakaś pierdoła w stylu poluzowana uszczelka klapy przez którą sączy się woda do bagażnika  

Jeżeli chodzi o blachę i lakier to jak to w nowych autach .....cienko:). Chociaż 40 mikronów to trochę cienko nawet jak na koreańczyka. U mnie jest od 110-do 130. Sprawdzałem przy kupnie. Jedyne oznaki korozji u mnie jakie znalazłem i zlikwidowałem to ramki tylnych drzwi i.......kamera cofania:). Korozja na górnej części ramki drzwi  o długości ok 2cm. A na kamerze cofania to korozja elektrolitczna która męczy TYLKO kamerę. Żaden inny element w pobliżu kamery nie został tknięty. Kamera cofania podchodzi is ix20. Nowy oryginał 200zł. Identyczna do ix35 koszt 1200zł:). Ceny kiedy to wymieniałem czyli ze trzy lata temu.

Jeżeli chodzi o korozję to egzemplarze malowane na biało miały największy problem. Tam coś się podziało w fabryce i białe sztuki mają najsłabszy lakier i problemy z korozją tylnej klapy

U nie brak jakiegokolwiek łuszczenia elementów wnętrza, oprócz ścierania się srebrnej farby z plastikowych elementów sterowanie na kierownicy.

Kupujesz autko z 2014r więc poliftowe, myślę że problemy z przednim zawieszeniem (stuki amortyzatorów) czy osiadanie tylnych sprężyn (niski tył) Cię nie dotyczą. Po lifcie to zostało już poprawione.

Offline Robik

• Giełda
Kilka pytań - zakup ix
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2019, 21:24:59 »
Woda w bagazniku rozwiazanie 15min pod linkiem:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=12556

Korozja w mojej ocenie to znaczny problem, podnies uszczelki drzwi tam kryja sie czesto niespodzianki, maska przednia odplywy w jej przedniej czesci sa zbyt daleko najnizszego punktu przez co w zaglebieniach zostaje troche wilgoci i po 5 latach wychodzi ruda. Generalnie od spodu duzo korozji mozna spotkac pod plastikami, jak ktos dba i auto garazuje to nie jest to problem na poziomie hyundai pony z poczatku lat 90tych :)))
Zawieszenie poliftowe jest bez zarzutu, silnik troche slaby jak na taka mase, ja bym zrobil mapę  na 150KM. Co do grubosci lakieru 40mikronow pachnie jednak polerka, 110 -140 taka mialem fabryczna grubosc lakieru.
Wygodne auto, fotele sie scieraja ale tapicerow u nas pod dostatkiem, rekomenduje zakup pomimo tego ze sam pol roku pozegnalem sie z IXem i Hyundaiem

Offline beam_beer

• Giełda
Re: Kilka pytań - zakup ix
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2019, 19:40:46 »
Cytat: "Brutusborsukles"

-Co sądzicie o tym silniku ? Ja odszedłem już od diesla, ale tu trafia się okazja, ale czy warta jest gra świeczki ? Jak sprawują się te elektroniczne wtryski ? Jakie są typowe usterki, na co zwracać uwagę ?

-Ile pali taki diesel ? Mi pierwszy Tucson 2.0 cdri 115KM - palił......15. teraz benzyna 2.0 145 KM - pali 9. Więc jak to w waszych autkach jest ?

Serdecznie pozdrawiam.

Mam takiego hultaja 2010 1,7CRDI.

Wtryski sam przytarłem lejąc paliwo super extra power plus dodatkowo jakiś polepszacz. Jeśli kupisz, to lej normalnego diesla. Na stole probierczym udało się to przetkać traktując wtryski wysokim ciśnieniem.

Układ paliwowy (łącznie z wtryskami) jest Boscha. także jeśli nawet coś ci padnie, to bezproblemowo to zregenerujesz, czy wymienisz. Do tej pory padł mi czujnik paliwa za pompą wysokiego ciśnienia. Koszt coś troszkę ponad stówkę.

Spalanie na poziomie ok 6 litrów. Da się zejść do pięciu, nie da się dobić do ośmiu.

Ten model nie ma dwumasy!!!

Przy krótkich trasach możesz mieć problemy z DPF-em.