Autor Wątek: Wymiana sprzegła - pisk na wstecznym  (Przeczytany 3336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MW_19

• HKP
  • **
Wymiana sprzegła - pisk na wstecznym
« dnia: 13 Listopad 2019, 08:14:19 »
Witam,
piszę z prośbą o pomoc w doborze kompletu sprzęgła do samochodu Hyundai i30 FDH 1.4 80kW 109hp 2010r wersja po faceliftingu. Nr vin: TMADB51CABJ145432.

Szukając po modelu auta pojawiają się różne średnice: 210, 215 oraz 220mm.
Napisałem do konsultanta firmy Valeo, ale otrzymałem odpowiedź, że firma ta nie produkuje sprzęgła do tego modelu auta (sprawdzili na podstawie vin).
I w tym momencie mam problem - większość osób poleca zamienniki tej firmy. Nie wiadomo co teraz dobrać.

Dla ciekawych z jakiego powodu planuje wymienić sprzęgło.
Na wstecznym, na półsprzęgle (czasami - nie zawsze) słychać pisk metalu o metal.
Szczególnie przy cofaniu pod górę. Nie wiem od czego może być ten problem dlatego po przeczytaniu masy postów zacznę chyba od sprzęgła.
Czasem również przy redukcji biegów słychać krótki uślizg metalu, albo "klapnięcie" tarczy sprzęgła. Wypadki takie nie występują stale. Samochód w większości przypadków potrafi jeździć caly dzięń i nie wydawać takich odgłosów. Niestety są momenty, gdy cały parking słyszy, że cofam. Dlatego planuje oddać samochód do mechanika, żeby rozkręcił sprzęgło i je sprawdził. Chcę się przygotowac na zakup sprzęgła (wiedzieć jakie, w jakim sklepie najlepiej - sprzęgło chce kupić sam bo będzie to dla mnie bardziej opłacalne)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Offline grzekrys83

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopad 2019, 14:59:36 »
W takim przypadku jedyne sensowne wyjście to oddać do mechanika.
Wyjmie stare, pomierzy i zamówi odpowiednie.
W takiej sytuacji nie warto szukać i kupować na własną rękę.
Jak części zamawia mechanik, to wówczas on odpowiada gwarancyjnie, zarówno za usługę jak i za część którą zamówi.
Oddaj do mechanika i będzie na pewno dobrze zrobione.

Offline MW_19

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopad 2019, 15:05:12 »
Dzięki za odpowiedź.
Tak chyba zrobię - napisałem do kilku sklepów internetowych z prośbą o dobór i każdy przysłał coś innego.
Zamówienie części przez mechanika trochę wydłuży naprawę, ale nie ma innej rady.
Pozdrawiam

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2019, 15:43:30 »
Niekoniecznie wydłuży naprawę. Często części mają tego samego dnia jak zamówią.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2019, 23:51:39 »
Zależy. Czy się ma zaufanego mechanika i nie kosi  dodatkowo na częściach.  Teraz części są dostępne na drugi dzień. A gwarancja mechanika to często bywa do wyjazdu do bramy :lol:  Dlatego ważne gdzie się robi i by nie wstawił najtańszego sprzęgła co pochodzi 2 lata.
Warto więc sprawdzić cenę a sklepie i cenę mechanika.
Ja tak zaufałem znajomemu mechanikowi przy wymianie upg. Ceny policzył najwyższe za części a i tak nie dostałem nawet 1 paragonu za nie. Sam kupując pewnie bym miał ze 150zł w kieszeni.