Autor Wątek: [Getz TB] Ogrzewanie powietrza nawiewu  (Przeczytany 3345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cichy

• Giełda
Ogrzewanie powietrza nawiewu
« dnia: 31 Październik 2019, 21:24:28 »
Witajcie.
Przyszły przymrozki, niskie temperatury. Pierwsza.dluzsza podróż właśnie za mną w te zimne dni. Ustawiłem nawiew na nogi i szybę by nie parowała. W pewnym momencie zwróciłem uwagę, że pomimo ustawionej stosunkowo wyższej temperatury czuję powiewy chłodu. no i po chwili poszukiwań źródła okazuje się że nawiew na szyby daje niższa temparture niż nawiew na twarz czy na nogi. A jest to niefajne, bo dostaje się po całym ciele powietrzem na zmienia ciepłym i nieprzyjemnie zimnym. Ktoś może się orientuje jak rozwiązane jest ogrzewanie w Getzie i jaka może być przyczyną takiego zachowania.
Dodam, że już od dawna zauważałem, że zaparowane szyby odparowują nierównomiernie (od strony kierowcy o wiele wolniej niż od strony pasażera)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:55:58 przez Brt »

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2019, 07:07:49 »
Tak sobie patrzę na gackowy układ mieszania powietrza i nie ma tam niczego co sterowałoby nadmuchem lewo-prawo.

Zacząłbym więc od najprostszych spraw: wymiana filtra kabinowego, sprawdzenia czy cięgna dobrze pracują, poziom płynu chłodniczego.

Póżniej płukanka układu chłodzenia i nagrzewnicy

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2019, 10:00:57 »
Dzięki za porady. Pogadam że swoim mechanikiem i będziemy działać :) Poinformuję jak będę po robotach.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2019, 15:32:53 »
Raczej bym obstawiał zasyfioną nagrzewnicę i gdy silnik ma wysokie obroty leci ciepłe powietrze a jak stoi na luzie idzie zimne. Jeśli tak jest trzeba przepłukać nagrzewnice lub dać nową.
Nie ma możliwości by pół grzało a reszta nie.
Jedynie sterowanie jest góra i dół plus wlot powietrza wewnętrzny lub zewnętrzny a wszystko mechaniczne.