Forum > Sonata

[Sonata NF] Dziwne dźwięki 2005 2.4 16V. Stuki, puki.

<< < (4/11) > >>

Kris:
Czyli jednym słowem ciężko z silnikiem?
Mechanik krzyknął mi 5000zł...
Mówił, że trzeba powymieniać wszystkie zimmeringi i inne uszczelki + ten szlif wału i dobrać nowe panewki - według mnie chce mnie naciągnąć...
Idę do znajomego mechanika, on mówi, że panewki - zamienniki + szlif to 700zł + jego robota + uszczelka miski olejowej, bo będzie rozbierał silnik tylko od spodu także powinno się zamknąć w nie dużo ponad 1000zł  8-)
Tak ogólnie to wtopiłem z tym silnikiem 2,4, one są takie awaryjne? Czy po prostu mam pecha?

Grzesiek19:
panewki dobrali mi na szlifierni, ponieważ jak dzwoniłem do serwisu to posiadali panewki które były oznaczone kolorami a nie wymiarami i nie wiedzieli które są po pierwszym szlifie. Szlif wału i dobranie panewek robili mi w Zielonej Górze. Jeśli twój mechanik zamknie się w tej kwocie to super, bo u mnie rozłożenie i złożenie silnika kosztowało 1,5 tys zł. Te silniki nie są złe wymagają jedynie częstszej kontroli poziomu oleju,. Jeśli o to zadbasz będziesz cieszył się bezawaryjnością. U mnie zostały do wymiany jeszcze popychacze zaworów bo jeden ma już luz ale trzeba wymienić 16 szt.

Kris:
No niestety ma chwilę obecną ma być 4300zł...
Bo namęczył się z rozbieraniem całego silnika... musiał rozwiercać śruby bo tak były zapieczone, że klucz się obracał na nich.
Także masakra, byłoby 3600 gdyby uszczelki wszystkie nie kosztowały 1200zł, a 500zł

Wiecie może gdzie znaleźć kompletny zestaw uszczelek pod głowicę, wał itd razem z simmeringami?
1200zł to jest jakieś przegięcie :(

danielak1989:
uszczelki ,. http://www.autodoc.pl/czesci-zapasowe/kompletny_zestaw_uszczelek-10324/hyundai/sonata/embera-v-nf/51719-2-4#

Sprawdź czy do twojej pasuje

512 zł

Sądze że raczej problemu z częściami niema tylko kwestia odpowiedniego szukania, i czekania na kuriera :)

Kris:
Uszczelki znalazłem, dzięki. Ten zestawik co podałeś to jest niedostępny w 5 firmach.
Znalazłem uboższy + 2 simmeringi na wał, także jest ok.
Pytanko mam jeszcze koledzy o Sondę lambda, podobno są 2 jedna przed katalizatorem i druga za katalizatorem.
Widziałem na iparts.pl po 260zł i po 620zł ale nie wiem czym się to różni :(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej