Autor Wątek: [Getz] [Getz] Delikatny pisk na wolnych obrotach  (Przeczytany 3809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MktR

• Giełda
[Getz] Delikatny pisk na wolnych obrotach
« dnia: 10 Październik 2019, 21:06:16 »
Chciałbym zapytać bo w lutym wymieniałem kompletne sprzęgło LUK. No i nie wiem czy to od sprzęgła taki objaw bo usłyszałem to dopiero teraz. Jak odpalę samochód po postoju to jest ok, wciskanie i puszczanie sprzęgła nic nie zmienia, ale jak przejadę kawałek, silnik się nagrzeje i puszczę sprzęgło to przy otworzonych drzwiach słychać delikatny pisk na wolnych obrotach, jak wcisnę sprzęgło (wystarczy je delikatnie musnąć -nie trzeba wciskać do końca) to ten delikatny pisk zanika. Jak puszczę to znowu. Biegi wchodzą dobrze, nic się nie dzieje. Czy wy też w swoich Getzach tak macie czy może to od sprzęgła coś bo fabryczne było chyba PHC Valeo z tego co widziałem na starym. A może łozysko oporowe już daje oznaki ale wymieniany byl komplet (docisk, tarcza, łożysko) w lutym.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:55:46 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Październik 2019, 21:43:25 »
A patrzyłeś olej w skrzyni biegów. Sprawdź dla pewności bo z boku skrzyni jest śruba z poziomem oleju lub dolej by się przez nią lało.
Gdyby piszczało łożysko docisku to powinno szumieć po wciśnięciu wtedy działa.
U siebie wymieniałem skrzynię biegów i samo łożysko dociskowe. I faktycznie łożyska docisku nawet oryginał hyundaia to valeo i tarcze tak samo. Ale są zamienniki tanie typu Statim i z jakością bywa róznie a mechanik może wstawić tanie a policzyć droższe bo się tego nie sprawdzi.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Październik 2019, 21:47:39 »
Olej wymienialem jakiś czas temu na świeży.
Znaczy jak szumieć po wciśnięciu? U mnie delikatnie piszczy a jak wcisnę sprzęgło to cichutko jest.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Październik 2019, 22:52:56 »
Nie wiem czy pomogę, ale wymieniałem rok temu sprzęgło na luk. Po wciśnięciu jest cisza w garażu, ale po puszczeniu słychać jakby lekki szum, rzegotanie. Jest to bardzo delikatne. Popiskiwania nie słyszałem.
Przywykłem i jeżdżę.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2019, 21:21:01 »
U mnie też popiskiwanie jest takie bardzo delikatne i chyba chwilowe po puszczeniu sprzęgła, dalej ginie wśród dźwięku silnika. Chyba łożysko jak się styka po puszczeniu z dociskiem. Szumów żadnych, rzegotania nie mam. Najlepsze, że raz słychać a raz wcale. Nie wiem od czego to zależy ale jeżdżę póki co.

Ogólnie tak chyba przeglądałem sobie sprzęgła Valeo i nie znalazłem na allegro Valeo pasującego do Getza 1.3. W sklepie motoryzacyjnym też mi powiedzieli że nie mają, a raczej mają ale tylko tarczę 200mm, a 215mm chyba tylko że niby do 2004 roku. Tak spytałem z ciekawości. Stare sprzęgło jak wyjąłem oryginalne to po zmierzeniu miało 215mm. Dziwnie to przedstawiają.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Październik 2019, 22:56:21 »
Nowego mierzyć, nie mierzyłem, ale może się komuś numer części przyda... Getz 1.1 2006rok