Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Diody/żarówki deski rozdzielczej  (Przeczytany 8312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cichy

• Giełda
[Getz TB] Diody/żarówki deski rozdzielczej
« dnia: 03 Październik 2019, 14:03:25 »
Cześć.
Przepaliła mi się żaróweczka deski rozdzielczej pod zegarem obrotów i prawdopodobnie jakieś żarówki od kontrolek. Nie mogę nigdzie nzaleźć jaki rodzaj jest tych żarówek. Może ktoś z Was się orientuje jakie pasują?

Druga sprawa - chciałem zmienić kolor podświetlenia zegarów na czerwony. Oryginalnie na zielono świeci. Pytanie czy to żarówki są kolorowe czy deska ma zieloną warstwę zmieniającą barwę i czerwone żarówki nic nie dadzą?

https://live.staticflickr.com/2394/2319836101_edc9353dc1_b.jpg

Mam deskę taką jak na zdjęciu z linku.

Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:59:49 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2019, 19:07:08 »
Ja mam inny licznik ale co zauważyłem u siebie to pole zegarów nie zmienia koloru światła i dałem diody rozpraszające białe.  Czerwonych nie dawałem bo wskazówka jest tego koloru i by się gryzło.

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2019, 06:39:24 »
A pamiętasz jakie to żarówki kupowałeś? Bo nawet nie mam punktu zaczepienia.

[ Dodano: 2019-10-04, 07:02 ]
Znalazłem właśnie, że do Hyundai Accent były żarówki T5 i T10.. Nie wiem czy to prawda. Teraz musiałbym bym się upewnić, że w Getzie sa takie same dowiedzieć które są do zegarów a które do kontrolek i w jakiej ilości.

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2019, 10:10:04 »

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Październik 2019, 13:58:10 »
Może przyda się komuś w przyszłości - Generalnie tak, zdemontowałem te zegary. Okazuje się że wszystkie żarówki to T5. I teraz tak, są żarówki 12V 1,2W (i to prawie wszystkie) i 14V 1,4W (żarówki 2szt.) dla kontrolek pod wyświetlaczem przebiegu.
Zastanawia mnie, że są 2 żarówki dla 12 różnych kontrolek, ciekawi mnie jak to jest ogarnięte. Przy kontrolkach po bokach zegarów (immobiliser, otwarty bagażnik etc) również mają jedną diodę.

Kolejna sprawa - wszystkie żarówki są zwykle, białe, jedyna zielona żarówka jest pod wyświetlaczem przebiegu. Prawdopodobnie do zmiany koloru podświetlenia nie wystarczy wstawienie kolorowych żarówek.

Ja mam zegary w wersji A (wg instrukcji Getz TB) czyli bez komputera pokładowego. Co ciekawe, wszystkie żarówki można wymienić odrazu po wyjęciu zegarów, nie trzeba zdejmować osłon. Ale żarówka od ikony check engine może zostać wymieniona po zdjęciu tylnej obudowy.

Wykonałem kilka zdjęć, postaram się je tutaj umieść jak usiądę przy komputerze. Naradzie wklejam tylko link do imgur z fotkami https://imgur.com/a/jvm6unX

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Październik 2019, 14:27:46 »
Cytat: "cichy"
Zastanawia mnie, że są 2 żarówki dla 12 różnych kontrolek, ciekawi mnie jak to jest ogarnięte.

:shock:  Wstaw te zdjęcia bo nie wiem o czym piszesz. Chyba, że masz jakąś nowszą wersje i masz kwadratowe diody

Tu jest tutorial (czy jak to się pisze). http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=479  Na zdjęciach jest tyle żarówek co i kontrolek. I chyba 4 zaślepki te szare.

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Październik 2019, 15:03:43 »
:shock:  Wstaw te zdjęcia bo nie wiem o czym piszesz. Chyba, że masz jakąś nowszą wersje i masz kwadratowe diody

Tu jest tutorial (czy jak to się pisze). http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=479  Na zdjęciach jest tyle żarówek co i kontrolek. I chyba 4 zaślepki te szare.[/quote]

Cały czas szukam jakiś filmów i widzę, że na każdym z nich, gdy mamy getza sprzed lifta, to po wyjęciu zegarów był dostęp do wszystkich żarówek. Nie ma żadnych filmów ani zdjęć zegarów po lifcie, żadne nie wyglądają jak moje. Obawiam się, że może są jakieś diody połączone sztywno z całą płytką.
Zdjęcia wstawiłem pod linkiem, na razie nie mam jak inaczej tego zrobić.
Będę próbował.sko taktować się z Hyundaiem i prosić o jakieś schematy, może to coś da. A jak nie, to biorę zegary na stół i będę je rozbierał :/
swoją drogą nie mam wysadzonej żarówki Check Engine i od EPS.. dziwne

tutorial którego link podałeś niestety nie odnosi się do moich zegarów, zupełnie mam co innego po wyjęciu :/ martwi mnie to

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Październik 2019, 16:19:28 »
Jedyne diody na sztywno masz pod licznikiem kilometrów.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Październik 2019, 10:25:10 »
Tutków do przeróbek najlepiej szukać na stronach ruskojęzycznych. Np https://www.drive2.ru/l/288230376152444794/ Ale skoro już zegary wyjąłeś to nie bardzo wiem gdzie jeszcze masz problem.

P.S. A kontrolki raczej będą diodowe

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Październik 2019, 20:44:13 »
Cytat: "ELETomek"
Tutków do przeróbek najlepiej szukać na stronach ruskojęzycznych. Np https://www.drive2.ru/l/288230376152444794/ Ale skoro już zegary wyjąłeś to nie bardzo wiem gdzie jeszcze masz problem.

P.S. A kontrolki raczej będą diodowe

Ekstra! Dzięki wielkie za ten tutorial, bo to właściwie zegary takie same jak u mnie. Ja nie bardzo wiem jak szukać na rosyjskich portalach kiedy nie znam rosyjskiego.
Z tego co zrozumiałem po przetłumaczeniu strony na google translate - prawdopodobnie kolor podświetlenia zegarów będę miał nałożony na tarcze na sztywno :/ i nawet jak zamo tuje czerwone diody to nic to nie da. Tylko jedna żaróweczka u mnie miała zielona nasadkę. Pozostałe są biale. Myślisz że jest jakiś sposób by to obejść, żebym miał np. czerwone zegary?

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Październik 2019, 07:26:35 »
Cytat: "cichy"
Ekstra! Dzięki wielkie za ten tutorial, bo to właściwie zegary takie same jak u mnie. Ja nie bardzo wiem jak szukać na rosyjskich portalach kiedy nie znam rosyjskiego.

Ja też nie znam na tyle żeby pisać i czytać ale z ruskiem jakoś się dogadam :-D

Mój sposób to właśnie translator. Tłumaczysz co Ci potrzeba na ruski i kopiujesz do wyszukiwarki  ;-)

Jest taki temat na ruskim forum getza. Dotyczy wersji przed liftowej. Zmiana koloru podświetlenia choć możliwa to nie jest prosta. Trzeba zerwać zielony filtr i nalepić inny kolor. Bo żarówki tak jak piszesz są białe. Jeśli mi bardzo by na tym zależało to kupił bym drugie zegary i próbował.

Offline Paulogetz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Październik 2019, 22:49:23 »
Robiłem u siebie to co Ty mniej więcej chcesz zrobić. Jeśli dasz diody białe to będą zegary podświetlone na zielono. Jeśli zaś czerwone (ja tak mam) to na czerwono. Zielona warstwa nie wpłynie na kolor czerwony. To fizyka. Ja mam ładnie na czerwono. Fakt, o którym już wspominano, wskazówki tez są czerwone i nie kontrastują przez to za bardzo (oczywiście tylko w nocy), ale mnie to nie przeszkadza. Przyzwyczaiłem się. Generalnie jeśli lubisz czerwony, to wszystkie diody można w ten sposób zmienić - łącznie z podświetleniem nawiewu, tylko przy nawiewie jest więcej rozbierania i mi to zajęło pół dnia :)
Zmiana podświetlenia liczników to robota na 15 minut. Najbardziej upierdliwe jest ściąganie kostek z przewodami, ale z czasem znajdziesz sposób by to szło szybciej.
Aha....kup ledy takie co maja dwie diody po bokach. Nie na wprost bo będzie Ci miejscowo mocniej prześwietlać.
Powodzenia

Offline cichy

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Październik 2019, 07:21:56 »
O kurcze, dobrze, że przeczytałem teraz, że nie trzeba koloru zielonego zdrapywać :D Diody co prawda już kupiłem, zobaczymy czy wybrałem dobre, bo mam inne, niż mówisz.
Będę zmieniał póki co tylko zegary deski rozdzielczej, w przyszłości chcę też zegarek zmienić, ale wiem, że tam jest więcej pracy i pewnie dopiero zrobię to latem, żeby nie wyciągać plastików jak jest tak zimno, żeby nic nie połamać.
Jak wymienię, to się pochwalę.

PS. Dzięki za takie dobre info odnośnie koloru :D

EDIT:
Dokonałem zmiany żarówek na ledy. Zegary są oświetlone równomiernie, ale widocznie słabiej niż przy żarówkach. Potestuję, zobaczę jak się będzie jeździło. Jedyne co - nie gaśnie mi kontrolka Airbag. To znaczy po przekręceniu kluczyka zapala się jak pozostałe, po chwili jakby przygasa (świeci mniej intensywnie) i tak już zostaje. Nie wiem czy się coś źle podpięło, czy gdzieś przebija światło. Zauważyłem to dopiero rano, więc po robocie będę kminił.

Offline mauryc1990

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Styczeń 2020, 08:43:56 »
Mam pytanie o podświetlenie elementów jak na zdjęciu
1. Stop - powinien być podświetlony i przy włączeniu pulsacyjnie mrugać?
2. Zegar i przyciski nim sterujące - powinien w nocy być podświetlony?
3. 4 rolki do sterowania kierunkiem nawiewu?
4. Włącznik świateł przeciwmgielnych przednich i tylnych? - I tutaj pytanie jak się do nich dostać żeby wymienić żarówki?

https://ibb.co/JsqBvvC