Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Przewody WN Getz  (Przeczytany 4752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hexagonq

• HKP
  • **
[Getz TB] Przewody WN Getz
« dnia: 30 Wrzesień 2019, 19:43:57 »
Witam, otoz mam spory klopot z przewodami WN w moim getzie 1.1 2007rok auto jezdzi na lpg. Niewiem co sie dzieje zmienilem juz z 4 komplety przewodow roznych firm, ostatnio na ngk zrobilem z 4 tys km i dostaly przebicia...
1. Czym to moze byc spowodowane? slaba jakoscia nowych przewodow?
2. Gdzie moge dostac orginalne przewody? wyczytalem ze sa to niejakie oyodo ale nigdzie nie moge ich dostac.
3. Jak sprawdzic sprawnosc cewki zaplonowej? moze to cos nie tak z cewka ze daje zbyt wysokie napiecie i tak szybko nowe przewody dostaja przebicia?
4. Jakie polecacie swiece dokladnie do tego. modelu z lpg i jaka przerwe mam na nich ustawic?
5. Jesli ktos moze poratuje mnie do dostepnych przewodow orginalnych ewentualnie dobrych zamiennikow jakis link :)
z gory dziekuje za odpowiedz :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:00:02 przez Brt »

Offline didarioxx

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2019, 20:46:46 »
Co do kabli WN, też miałem różne cyrki z nimi. Kupiłem oryginalne sa dostępne w ASO (BOUGICORD). Ja płaciłem coś ok 180zł za komplet (mam zniżki) i autko śmiga.

Cewka oryginalna Denso (DIC-0110), dostępna w sklepach internetowych i nawet nie droga..
Świece najlepiej używać takie jakie są w instrukcji czyli NGK i Champion i nic nie reguluj, żadnych odstępów od elektrody- zostaw jak fabryka dała.
Jako że też jeżdżę na LPG mam obecnie zamocowane Denso K16TT  i sprawiają się nieźle (55tys na nich).

Offline hexagonq

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2019, 21:27:03 »
dzieki za odpowiedz, a wiesz moze jak sprawdzic dokladnie rezystancje cewki zaplonowej? moze tu tkwi problem, jakie powinna miec wartosci nominalne? wiem ze ngk przewodow juz nigdy nie kupie wytrzymaly mi 4 tys km, poprzednie tez mialem ngk i tez malo co wytrzymaly... i znow auto przerywa strzela, lapie za przewod i mnie prad kopie... czy to jakosc jest taka slaba dziwny problem.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2019, 22:34:23 »
Z mojego doświadczenia mogę polecić przewody boscha. Mam je w getzie jak go kupiłem i ze starości aż popękały a mimo tego nic nie przerywało. W sklepie wcisnęli mi zamienniki koreaparts ale że jeden był za krótki kupiłem znów boscha. Wada ich jest, to że gdzieś ciężko schodzą niektóre z świec. Piszę tu o wersji 1.3 ale skoro są wytrzymałe to i do innego silnika może podobnie.
Co do cewki można kupić używany oryginał i sprawdzić czy to jej wina.
NGK to przereklamowana firma i podobno np. w świecach sporo podróbek.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Październik 2019, 09:59:45 »
Jestem wielkim przeciwnikiem bezsensownego wymieniania kabli WN w aucie. Fabryczne - spokojnie wytrzymują 200kkm i 20 lat.

Ale jeśli już trzeba wymienić (bo kolejne chałupnictwo pęka podczas sciągania), to polecam włoskie Cambiare. Jakiś rok w Sonacie mi wytrzymały.

Spróbuj np to:

eBay item number:133183040252

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2019, 11:50:41 »
Świece mam NGK,już prawie 50 tyś km przejechały i do tej pory są ok. Z kolei przewody WN też miałem NGK to wytrzymały mało, niecałe 10 tyś km chyba. Wymieniłem też na włoskie ale Magneti Marelli i na razie są ok.

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Październik 2019, 14:27:57 »
Moje doświadczenie z przewodami WN są takie, że na oryginalnych jeździłem ponad 100k km i pewnie bym dalej jeździł, gdyby nie tchórze zęby. Potem były boschowe, tez pojedzone. Teraz jakieś noname i działają już od kilkudziesięciu tys. km. Co do świec, to wymieniane jak do tej pory 2x, czyli jeżdzę na 3 komplecie. Przebieg auta 240k km.

Offline cadamsky

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Październik 2019, 16:18:56 »
Witam. Wiosną kupiłem przewody Ngk 6299, które są wg katalogu dedykowane do Getza 1.1. Jeździłem na nich parę miesięcy i wróciłem do starych kabli,  bo kiedy po uszkodzeniu nowego przewodu (uszkodzenia mechaniczne) odkryłem że auto nabrało wigoru (na ngk było bardzo zamulone) nie chcę innych kabli. Jeśli będę musiał wymienić stare-kupię oryginały.
Z ciekawości sprawdziłem opór ngk i fabryki: różnica powala. Ngk ma ok 680 Om, fabryczne 2400 om. Może w tym był problem...

Offline Angelraphael

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Październik 2019, 20:21:46 »
Sam mam taki sam problem i szukam kabli oryginalnych, ale wszędzie zamienniki. Możesz dać namiary na sklep czy pozostaje ASO?

Offline cadamsky

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2019, 18:48:22 »
Wiem, że można je kupić w ASO (ktoś już o tym wspominał) ale cena nie będzie mała. Widziałem całe mnóstwo kabli przy ofertach sprzedaży cewek zapłonowych na popularnym serwisie aukcyjnym. Myślę, że większość sprzedawców sprzeda same kable. Biorąc pod uwagę ich trwałość w porównaniu do nowych zamienników - śmiało bym kupił używane. A patrząc jak pracuje silnik na zamienniku i na oryginale: tylko oryginał, nawet używany.

Offline didarioxx

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Październik 2019, 20:32:52 »
Jak ostatnio w lutym w ASO kable kupowałem, to w cenniku mieli po 40-45zł netto sztuka, więc czy ja wiem czy drogo?
Zawsze można jeszcze dostać zniżkę 10-15% bez problemu

Offline hexagonq

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty 2020, 18:16:08 »
Cytat: "didarioxx"
Jak ostatnio w lutym w ASO kable kupowałem, to w cenniku mieli po 40-45zł netto sztuka, więc czy ja wiem czy drogo?
Zawsze można jeszcze dostać zniżkę 10-15% bez problemu

Kolego daj namiar gdzie i jakie to kable to i ja zamowie :), ngk wytrzymywaly mi do 5tys km mialem juz nie jeden komplet. W nocy widac przy swiecach przebicie na 3 z nich :) jakosc nowych czesci to jakas tragedia..

[ Dodano: 2020-02-04, 18:42 ]
Cytat: "MktR"
Świece mam NGK,już prawie 50 tyś km przejechały i do tej pory są ok. Z kolei przewody WN też miałem NGK to wytrzymały mało, niecałe 10 tyś km chyba. Wymieniłem też na włoskie ale Magneti Marelli i na razie są ok.

Kolego daj link

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty 2020, 20:01:30 »
Kup sobie boscha jak pisałem wczeniej za ok 80zł i zapomnisz o przewodach. Ja mam przetestowane i nawet jak były stare i popękanie nie było problemów z zapłonem. Kupiłem w zamian znów boscha i śmigają.
Co do ngk świece w motocyklu musiałem wymieniać co roku po zimie a kupiona deno działa drugi rok.