Obrazek
Na tym schemacie coś jest nie tak, bo ja w 2.0 CRDi mam tłumik taki, jak teoretycznie według tego rysunki powinien być w wersji dla 2.7 benzynowej - takiego jajka nie mam - zresztą ono by się nie miało nawet gdzie zmieścić za bardzo. Obstawiam, że to, co jest opisane jako diesel 2.0 może być ewentualnie w wersji 2WD.
A jak widać - tłumik środkowy ma identyczną puchę w 2.0 CRDi i 2.7 benzynie, tyle, że oczywiście przednia część z katalizatorem jest inna.
Ja ponad rok temu zabierałem się do wymiany tłumika końcowego - i do dzisiaj go nie wymieniłem. Jak wyglądał wtedy, tak wygląda dzisiaj - trochę łuszczy się pierwszy, zewnętrzny płaszcz. Niemniej jednak - na pewno wymienię końcowy na używkę z benzyny - choćby dlatego, że teść mniej więcej wtedy (tj. około 14-15 miesięcy temu), gdy ja zacząłem się zastanawiać nad wymianą tłumika, wymienił u siebie (w Land Roverze) fabryczny, podobnie jak u mnie łuszczący się na nowy zamiennik (chyba Izawit, ale ręki nie dam sobie uciąć). Dzisiaj - jak pisałem - mój wygląda tak, jak wyglądał rok temu, u teścia tłumik jest całkowicie skorodowany - tak, że spadł zewnętrzny płaszcz w czasie jazdy, wewnętrzny jest kompletnie dziurawy, wieszaki trzymają się na tlenku żelaza a rura prawie wypadła już z tłumika.