Forum > i30 PD
Wibracje silnika 1.4 MPI
mayos:
po przejechaniu 9 tys km nic się nie zmieniło na lepsze, nadal są wibracje przy tych obrotach, o których pisałem.
jeśli ktoś nie potrafi tego wyczuć a chce się upewnić to można zainstalować apke na androida w telefonie, miernik wibracji. aplikacja pokazuje wykres wibracji telefonu, który można położyć na desce rozdzielczej. Działa w oparciu o akcelerometr w telefonie. Taka ciekawostka :)
mayos:
kupiłem drugiego takiego samego i30, tylko dwa lata starszego. Też 1.4 G4LC. I wibracje silnika w zakresie obrotów 2-2.5tys występują w jeszcze gorszej postaci. Tzn. są bardziej nasilone.
No to skoro mam dwa takie same samochody, z tym samym silnikiem w domu i oba mają ten sam problem. To chyba by oznaczało, że wszystkie to mają :)
Ktoś coś słyszał jak sobie z tym poradzić? Wymiana świec nie pomogła. Za rozrząd mi się nie chce jeszcze brać.
Dajgung132:
Jeśli masz ten sam problem w obu samochodach, to coś może być na rzeczy
tomilipin:
--- Cytat: mayos w 24 Lipiec 2023, 13:02:00 ---kupiłem drugiego takiego samego i30, tylko dwa lata starszego
--- Koniec cytatu ---
Czyli rocznik 2017 - mam dokładnie ten sam silnik, ten sam rocznik i nie zauważyłem problemu wibracji. No, może trochę bardziej się trzęsie na jałowym biegu bez dodawania gazu, czyli w granicach 750-800 obrotów. Po włączeniu klimy czuć to jeszcze bardziej, ale to normalne - walka z obciążeniem, może nawet powodować falowanie obrotów. Poza tym - żadnych dziwnych wibracji.
mayos:
Wibracje są wyraźnie wyczuwalne na postoju i po dodaniu gazu i trzymaniu na 2,2tys obrotów
Nawigacja
[#] Następna strona