Forum > i30 PD

i30 PDE - Pęknięcia na ściankach bocznych opon

(1/5) > >>

mic83:
W mojej i30 zaobserwowałem, spękanie bocznej ścianki opon. Opony to Hankook Kinergy Eco2 w rozmiarze 195/65R15 91H DOT 1617. Auto wyprodukowane w 2017, w eksploatacji o maja 2018. Na przednich kołach spękanie było dość wyraźnie widoczne, na tylnych trzeba było się dobrze przypatrzeć. Pęknięcia były widoczne na obwodzie, na pasie gdzie znajdują się napisy z informacjami np. DOT czy miejsce produkcji. I właśnie w miejscu gdzie są napisy widać było je najlepiej. Opony miały przebieg ok 10tyś km. Auto nie jeździło ze zbyt niskim ciśnieniem w oponach - regularnie to sprawdzam. Poniżej link do zdjęć na serwerze:

https://drive.google.com/drive/folders/1w2l2xR5Vi-5DksG8HGTYRgL12WzfjrGF?usp=sharing

Sprawę, najpierw pojechałem skonsultować do wulkanizatora. Powiedział, że można z tym bezpiecznie jeździć do października, wtedy zamienić koła na zimowe i reklamować (najczęściej w celu rozpatrzenia reklamacji konieczne jest przesłanie wadliwych opon do producenta do ekspertyzy). ASO miało zbieżną koncepcję. Przypomnę tylko, że opony nie są objęte gwarancją na samochód - gwarantem jest producent opon. Skontaktowałem się więc z Hankook Polska. Został mi podany numer kontaktowy do ich przedstawiciela. W trakcie rozmowy  z przedstawicielem zostałem poproszony o przesłanie zdjęć wraz z opisem wady. W odpowiedzi otrzymałem maila z załączonym protokołem, który musiałem wypełnić z ASO, a następnie odesłać jego skan. Na tej podstawie reklamacja została uznana, a opony wymienione na nowe tego samego typu. Warunkiem wymiany było to, że zostanie dokonana w ASO, a wadliwe opony zostaną odesłane do producenta w celu dalszej ekspertyzy.

Postanowiłem to opisać, bo bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie forma załatwienia sprawy przez Hankook. Ponadto nikt raczej nie ogląda opon w nowym aucie czy nie parcieją. Ja się dopatrzyłem przypadkiem, gdy pojechałem sprawdzić ciśnienie w oponach przed wyjazdem na wakacje. Może mój post się komuś przyda :).

Pozdrawiam.

qbadm:
Normalna rzecz w dwuletnich oponach...

mic83:

--- Cytat: "qbadm" ---Normalna rzecz w dwuletnich oponach...
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem, jakich Ty qbadm używasz opon, że uważasz, że takie pęknięcia są normalne w dwuletnich oponach. Ja już w kilku autach parę kompletów opon różnych producentów wymieniałem i to są pierwsze, w których zadziało się coś takiego. Nie mówię, że nie, opony po  pięciu latach eksploatacji potrafiły już parcieć. Ale nie prawie nowe. Zresztą, gdyby Twoja teoria była słuszna to producent by mnie spuścił na drzewo, a nie wymienił opony na nowy komplet.
Natomiast patrząc, na Twoje ostatnie posty w kilku  tematach, odnoszę wrażenie, że podnosisz sobie statystki, zamiast wnieść coś merytorycznego do dyskusji. Nie mniej pozdrawiam.

miro:
Dzięki Mic83 za info, dziś swoje obejrzę. Swoją drogą to według mnie to sprzedawca jest gwarantem, bo to on sprzedał auto. Podobnie jak kupujesz w sklepie komputer, to jak coś padnie, to idziesz do sklepu a nie producenta podzespołów.
Czy nie masz wrażenia, że dość szybko się zużywają? U mnie po prawie 30 tys. połowy nie ma, starczą na ledwie sezon?

iPeace:
Sprzedawca nie jest gwarantem, ale najczęściej pośredniczy przy procedurze gwarancji. Producent daje gwarancję, sprzedawca rękojmię.
Jak przy 30tys masz połowę, to wydaje mi się, że przebieg 60tys na jednym komplecie wydaję się być przyzwoitym wynikiem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej