Forum > i30 PD

i30 PDE - Pęknięcia na ściankach bocznych opon

<< < (2/5) > >>

mic83:

--- Cytat: "miro" ---
Czy nie masz wrażenia, że dość szybko się zużywają? U mnie po prawie 30 tys. połowy nie ma, starczą na ledwie sezon?
--- Koniec cytatu ---

U mnie przy przebiegu opon ok. 11,5tyś km zostało ok. 7mm, a wartości początkowa według danych producenta to 7,9mm. Z tym, że ja raczej jeżdżę spokojnie bez ruszania z piskiem opon spod świateł i ostrego hamowania.

Jak chodzi o gwarancję, to tak jak powiedział iPeace, gwarantem jest producent samochodu. I jest to umowa stworzona przez producenta na warunkach producenta, na którą klient się godzi dokonując zakupu. Hyundai ze swojej gwarancji na i30 wyłącza ogumienie. Ja o tym fakcie zostałem poinformowany przez dealera w chwili odbioru auta z salonu. W związku z tym roszczenia wynikające z gwarancji należy kierować do producenta opon - w tym konkretnym przypadku firmy Hankook. Ale konsument ma też prawo zgłaszać roszczenia do sprzedawcy w oparciu o rękojmie - tu zasady regulowane są przez ustawę.

weuek:
No i jakie wieści w sprawie tych opon?

mic83:
Nie wiem jakiej oczekujesz odpowiedzi. Wydaje mi się, że wszystko zostało opisane w pierwszym poście. Ale powtórzę: opony zostały wymienione na nowe przez ich producenta firmę Hankook.

weuek:
Chodzi mi o to co wykazała ta ekspertyza? Wadliwa partia?

mic83:
Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Nikt już się ze mną w tej kwestii nie kontaktował, a i ja nie drążyłem tematu. Jestem zadowolony, że wymienili opony na nowe. Ale nie sądzę też, żeby Hankook chciał się dzielić takimi informacjami. Uważam, że musieli znać temat, bo nie wydaje mi się, żeby w innym wypadku tak ochoczo wysłali komplet nowych opon. ASO też było zaskoczone, że tak szybko udało się temat rozwiązać i, że Hankook wysłał nowy komplet.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej