Forum > Atos / Atos Prime

Co ile wymiana rozrządu i świec? Jaki olej?

(1/3) > >>

johnwoo:
Co ile zalecana jest wymiana rozrządu w Atosach? Czy coś jeszcze zwykle wymieniacie przy okazji? Pompę wody np? Ile was kosztowała taka operacja?

Przeglądając oferty wygląda że do Atosa pasują tanie świece po ok. 8-9 zł. Co ile należy je wymieniać, albo inaczej formułując co ile wy je wymieniacie?

Na jakim oleju silnikowym jeździcie? U mnie przy 68 tys poprzedni właściciel zalał półsyntetyk Mobila... Zastanawiam się czy nie za wcześnie i czy nie możnaby jeszcze do niego zalać syntetyka... Może się nie rozszczelni...

Fajnie by było umieścić gdzieś na forum taki FAQ z podstawowymi informacjami o poszczególnych zalecanych czynnościach serwisowych jeśli ktoś ma do dostęp do takich informacji...

Jarek:

--- Cytat: "johnwoo" ---Fajnie by było umieścić gdzieś na forum taki FAQ z podstawowymi informacjami
--- Koniec cytatu ---

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś taki wykonał i umieścił, forum samo się nie zbuduje ;-)

Witek:
Ja świece wymieniam "na oko". Co roku je odkręcam i jak są w dobrym stanie to zostawiam, ale w zasadzie co 2 lata je wymieniałem (roczny przebieg 10 000 km). Faktycznie takie są ceny świec do Atosa. - Świece bardzo trudno odkręcic, potrzebny jest specjalny klucz.

Rozrząd co 90 000 lub 6 lat - ale to są graniczne wartości. - Cena 300 - 400 zł.

johnwoo:
-> Jarek

Bardzo chętnie bym się do tego przyczynił gdybym tylko miał takowe informacje :) Ale może jest tu ktoś z ASO Hyundaia i mógłby takie informacje udostępnić... Bo przecież chyba nie są tajne.

-> Witek
Specjalny klucz? Jakiego rozmiaru? 16? Wystarczy prosty rurowy czy musi być jakiś przegubowy?

Czyli mamy dwie pierwsze informacje do FAQ :)

Prodigal Son:
Zasadniczo rurkowy powinien wystarczyć, ale odpowiednio długi. Ale jak świeca się zapiecze to nie ruszysz nim. Wtedy trzeba kupić klucz z prawdziwego zdarzenia. Nie jakiś przegubowy wynalazek, tylko normalną nasadkę do kluczy nasadowych, taką przedłużaną w rozmiarze 16 właśnie do świec. Wtedy nie ma mocnych -musi ruszyć. Ja założyłem ostatnio świece Brisk Premium DOR 15 LGS. Auto fajnie na nich chodzi -jest elastyczniejsze, silniczek tak miękko chodzi, trochę jakby ciszej (może to efekt placebo...), ja w każdym razie sobie je chwalę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej