Czołem!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Hyundaia Santa Fe CM rocznik 2008 2.2l CRDi, ciężko mi niestety określić pakiet wyposażenia.
Zachęcony w pełni udanym zabiegiem zamontowania modułu Bluetooth do radia, postanowiłem zbadać temat możliwości zamontowania tempomatu.
Moja wersja wyposażenia oczywiście nie posiada tempomatu, na kierownicy mam jedynie przyciski: "mute", "vol+/-", "seek up/down" oraz "mode".
Zauważyłem w sieci że można zakupić części od tego modelu samochodu:
1) kierownice z dodatkowymi przyciskami sterowania tempomatu
2) dodatkową manetkę sterowania tempomatu
3) "silniki tempomatu" np.
allegro link 1,
allegro link 2 Zastanawiam się czy kwestia zamontowania tempomatu w moim samochodzie jest tak prosta jak zakupienia kierownicy albo manetki i podłączenie jej w odpowiednie miejsce? Czy muszę również zakupić i zamontować jeden z "silników tempomatu"? Czy mój wyświetlacz na desce rozdzielczej wspierać będzie tempomat, czy muszę również zakupić nowy? Czy wymagane będą inne modyfikacje których aktualnie nie widzę (np. modyfikacje silnika, zmiana oprogramowania)? No i oczywiście czy osoba z przeciętnymi umiejętnościami mechanicznymi będzie w stanie wykonać te procedury sama, czy jest to strata czasu i lepiej udać się z tym do specjalisty?
Będę bardzo wdzięczy za udzieloną pomoc.