Witajcie,
walczę od jakiegoś czasu z błędnymi odczytami czujnika temp. zewnętrznej. przy temp zewnętrznej ok. 20 st C wskazania są na poziomie 35 st C, a przy całkowicie odpiętym czujniku 3-7 st C (!) :-)
Po "szeroko zakrojonej" analizie problemu doszedłem do wniosku, że jest problem w samej instalacji elektrycznej podłączenia czujnika. Rezystancję samego czujnika sprawdziłem w różnych temperaturach i pokrywa się z tym:
http://forum.kia-club.ru/viewtopic.php?t=82111&p=2112385#p2257546Założyłem, że czujnik jest sprawny.
Co mnie zaniepokoiło, to wartość zmierzonej rezystancji w miejscu podłączenia czujnika (oczywiście przy odpiętym czujniku) - zmienna w okolicach 20-30 kOhm. Sądzę, że powinna być bardzo wysoka, żeby nie zaburzać wartości samego czujnika. Może to wskazywać na przebicie w instalacji.
Celem dalszej diagnostyki chciałbym się wpiąć z czujnikiem "na krótko" do jego docelowego miejsca - i tutaj chciałem postawić pytanie, którędy biegnie instalacja i w które miejsce podłączony jest "drugi koniec" czujnika? Jedna noga podłączona jest do masy, a druga?
Dziękuję wszystkim za pomoc.