Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Łącznik elastyczny wydechu  (Przeczytany 3729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz TB] Łącznik elastyczny wydechu
« dnia: 06 Sierpień 2019, 06:59:04 »
Witajcie. Zaczyna mi się odrywać łącznik elastyczny wydechu (puściła ta siatka z jednej strony).
Pytanie czy oddać auto do fachowców od wydechów i poprosić o wspawanie nowego? Czy całą tą rurę trzeba wymieniać? Jak to robiliście?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:49:33 przez Brt »

Offline Andy

• Giełda
[Getz] Łącznik elastyczny wydechu
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2019, 10:01:14 »
Wymieniałem tę siatkę u siebie już ze 3 razy. Za każdym razem jest wspawywana nowa. Nie trzeba wymieniać całego wydechu.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2019, 10:28:15 »
Cytat: "Andy"
Wymieniałem tę siatkę u siebie już ze 3 razy.

W jakim okresie czasu?

Bo jesli co roku, to moze lepiej wymienic calosc?  :-P

Wymiana calego elementu nie jest skomplikowana - jaki czas temu wrzucilem fotki na forum.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2019, 16:05:23 »
Wymieniałem tę siatkę u siebie już ze 3 razy.

Sporo. No właśnie zależy bo jak co roku to bez sensu.

U mnie z kolei wydech był w bardzo opłakanym stanie. Tłumik końcowy, wżery konkretne na środkowym tłumiku i ten łącznik elastyczny. Wymieniłem cały wydech. Od 3 lat wygląda jak nowy, solidna jakość wykonania i do tej pory się trzyma.

Widzę, że masz silnik 1.1 po lifcie. Do Twojego taka rura razem z łącznikiem elastycznym 130zł. Jakbyś chciał to pisz PW. Zamawialem na alledrogo, z kolei sam łacznik dużo tańszy nie wiadomo jakiej jakości i wymieniać co rok to bez sensu.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpień 2019, 07:10:49 »
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Zapisałem się do warsztatu typowo od wydechów, bo wiedziałem, że zwykły zacznie kombinować albo skasują mnie na konkretną kasę (zwykle tak jest). Pewnie tutaj wstawią samą siatkę (jestem przed wyjazdem drugi raz na Chorwację Getzem), a docelowo zrobię tak jak w ostatniej odpowiedzi czyli cała rura.

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpień 2019, 08:17:33 »
Siatkę wstawiałem 3 razy od 2004 roku, z czego oryginał trzymał najdłużej. Średnio wymieniam co <> 3 lata. Ostatni koszt był w okolicach 150 zł. (materiał + robocizna)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpień 2019, 08:49:20 »
Mam samochód od 2012 i wymieniałem 2 razy. Raz całą rurę  a drugi raz rok temu same złącze. Wymiana całej nie jest trudna i można samemu zrobić. Moim zdaniem to lepszy wybór niż płacić za wspawanie samego złącza elastycznego.