Autor Wątek: EGR czyścić czy wymieniać na nowy  (Przeczytany 10634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ELETomek

• Giełda
EGR czyścić czy wymieniać na nowy
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Sierpień 2019, 18:36:00 »
Cytat: "Mariusz 71"
Powiedzieli że e najwyżej przywrócą ustawienia fabryczne.

Wg mnie to wcale nie głupi pomysł. Zobaczyć co dzieje się na fabrycznych ustawieniach. Jeśli dymienie nie ustąpi to wtedy szukać przyczyn.

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Sierpień 2019, 07:48:42 »
Cytat: "michal90"
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale opiszę mój przypadek: po uruchomieniu samochodu zauważyłem zapaloną "Lampkę kontrolną sygnalizacji usterek układu sterowania wtryskiem paliwa", objawy - zupełny brak mocy, jakby odcięcie "gazu" przy 3000 obr., wyraźne silnik pracował w trybie awaryjnym. W ASO powiedzieli, że to EGR i że wykręcą i wyczyszczą, ale niestety okazało się że uszkodzona była z tego co pamiętam membrana i zawór był do wyrzucenia, a cena nowego tak jak pisałeś powyżej. Poszukałem i kupiłem na allegro za 160 zł - jeżdżę na nim już ponad 1,5 roku i jak na razie jest wszystko ok.

Ile w ASO chcieli za czyszczenie EGR. ile wzięli sasamo wykręcenie i sprawdzenie?

Offline michal90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Wrzesień 2019, 09:16:35 »
Niestety nie pamiętam dokładnie - tak jak pisałem to było już dosyć dawno, ale na fakturze na koniec mam wpisane: Zawór EGR - wymiana + diagnostyka: 365 zł, więc w tej cenie jest pewnie i ta "próba" czyszczenia i wykręcenie i sprawdzenie.

Offline noah61

• HKP
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Wrzesień 2019, 19:17:16 »
Hej,
Panowie, podpinam się pod temat. Robiłem regenerację DPF w zeszłym roku, po czyszczeniu byłem mega, ale to mega zadowolony. Spalanie poniżej 6l/100km, a cykl wypalania około 400km. Niestety w tym roku zaczęły się problemy. Myślę sobie, pewnie znowu czyszczenie, a że miałem gwarancję wyciągnąłem filtr i dzida na czyszczenie gwarancyjne. Przywrócili mu sprawność chociaż nie był w tragicznym stanie. Niestety, cykle wypalania co jakieś 50km... Nie wiem co robić, czego się złapać. Dodam, że silnik musi nawalać dużym dymieniem, bo na końcówce wydechu zauważyłem dość dużą ilość zgromadzonej sadzy... Nie wyrzuciło mi na desce żadnego błędu.
Jakieś sugestie? Sprawdzić wtryskiwacze razem z pompą i EGR?

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Październik 2019, 18:36:47 »
Podjedź do dobrego warsztatu, gdzie robię diesle  w tym wtryski. Niech sprawdzą. Kolejno podjedź do ASO tak jak ELEtomek. Stwierdzą co jest. Wymienianie na chybił trafił, jak by chcieli mechanicy od wszystkiego, jest kosztowniejsze.

Offline noah61

• HKP
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Listopad 2019, 18:10:51 »
Hej,
Wtryskiwacze zrobiłem, jeden lal, reszta dawkowała zbyt małą ilość paliwa. Wymieniony kolektor ssący, EGR w super stanie. Problem nie ustąpił.

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Listopad 2019, 11:40:52 »
U mnie podczas czyszczenia EGR mechanik stwierdził, że czysty. Obstawia jeszcze na czyszczenie kolektora, w innym modelu to pomogło.

Offline noah61

• HKP
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Listopad 2019, 16:00:57 »
Hej,
Kolektor musiałem zakupić "nowy" przy próbie wyjmowania uszczelki rozpadał się, a drut trzymający klapy z kwadratowego w przekroju zrobił się okrągły. Nie ogarniam co może być przyczyną. Czyściłem też sitko w baku.