Forum > i40 VF
EGR czyścić czy wymieniać na nowy
Kabestan:
Mam od kilku miesięcy problem z EGR. Auto dostaje czasem czkawki i traci moc powyżej 4 biegu. Poczytałem w różnych miejscach i identyczne objawy miał człowiek z zapachanym EGR do tego czujnik podciśnienia turbo.
Już raz mi wyskoczył na kompie błąd ciśnienia turbo.
Mieliście problemy z EGR? Czyścicie czy nowy/zamiennik? Na szybko patrzyłem w necie koszt około 1200 zł w stacjonarnym zapewne drożej. Dużo za dużo jak za coś co dla auta nie jest potrzebne.
waszek_rmc:
Spróbuj wyczyścić zarówno EGR jak i czujnik. A masz jeszcze jakieś objawy, np. dymienie?
Kabestan:
Żadnego dymienia. Jedyne objawy to czkawka - odejmowanie jakby gazu, na szczęście póki rzadko co kilkanaście dni. Spadek mocy i DPF z 250 km wypala się co 110 km a to już ... bardziej niż spadek mocy.
Pytanie kieruję do osób które już miały problem z EGR w i40. Czyszczenie czy wymiana.
MK33:
Łatwo zdemontować EGR samemu? mam jutro czas i chciałbym go samodzielnie wyczyścić.
waszek_rmc:
Powiem na moim przykładzie. Ruszałem nim chyba z 30-40 min. Lewo, prawo. Nie chciał wyjść skubany. U mnie jest jeszcze taka metalowa uszczelka. Łatwo ja zwichrować, wiec nie polecam podważania żadnym śrubokrętem czy innym płaskim narzędziem. Tylko cierpliwość i delikatne ruchy na boki i do góry:)
Nawigacja
[#] Następna strona