Forum > Santa Fe SM
Santa FE 2.0 CRDI Zgasł i nie chce zapalić, niskie ciśnienie
volcan:
Według mnie wtryskiwacze do podmiany. Jak zauważyłeś - pompa CR nabija bardzo wysokie ciśnienie (przy sprawnym układzie wtryskowym), ale nie jest w stanie pompować tak, żeby nabić ciśnienie w układzie, z którego praktycznie bez oporu ucieka paliwo przez przelewy. Samochód po prostu nie odpali, bo komputer nawet nie próbuje wtryskiwać paliwa ze względu na niskie ciśnienie na CR.
shogun_166:
No właśnie też tak to rozumiem. Jedynie chcę się upewnić i skonsultować, bo wymieniać pół osprzętu w ciemno to troszkę słabo.
Jutro rwe wtryski i do regeneracji, ewentualnie używki z allegro, wiem że nie tędy droga ale są z gwarancją a tym autem robię max 5tys. rocznie. Myślę że na używkach trochę pojeździ, a jak będzie kasa to najwyżej się wszystkie od razu zregeneruje.
shogun_166:
Wtryski podmienione, auto pali i wygląda że już wszystko ok. Prawdopodobnie jeden wtrysk puszczał ale pompa jeszcze dawała radę, puścił drugi i komputer odciął zapłon bo pompa nie była w stanie już nabić odpowiedniego ciśnienia.
Korekty są w granicach +0.15/-0.15 tylko na jednym starym jest ok. -1.00 Ale test przelewowy w miarę równo wyszedł, na rurkach jak powyżej gdy dwa pierwsze się napełniły to w trzecim i czwartym brakowało do pełna ok 1cm.
Ciśnienie przy odpalaniu w ok 280-290bar.
ELETomek:
Ogólnie korekty powinny się zerować. Warto by sprawdzić ciśnienie na cylindrach. Albo i nie warto jak autko hula to nie ma co za bardzo szukać dziury w całym.
shogun_166:
Ja myślę że kolejny wtryskiwacz się kończy po mału. Na razie na przelewie nie widać bo jeszcze komputer wysterowuje to co ten wtrysk przelewa, ale trzeba myśleć o regeneracji całego kompletu jak by miało być więcej jeżdżone. Dół i głowica jest perfekt bo robiłem UPG na jesieni i sprawdziłem od razu stan całego silnika. Stąd też zakup kabla i wiedza że jeden wtrysk już wcześniej był uszkodzony. Jak bym więcej jeździł to by już dawno było zrobione a tak do 5tys rocznie, większość po okolicy to nie ma co przeinwestowywać. ;)
Nawigacja