Autor Wątek: Problem z wiązka lub półką BSI  (Przeczytany 3318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slawo8686

• HKP
  • **
Problem z wiązka lub półką BSI
« dnia: 11 Lipiec 2019, 12:53:33 »
Witam.
Mam taki problem, że nie za każdym razem włączały się światła wsteczne, teraz nie włączają się w ogóle. Myślałem, że to czujnik świateł wstecznych, ale wczoraj mechanik wymienił czujnik i wstecznych dalej nie było. Stwierdził po sprawdzaniu dalej, że wina uszkodzonej półki BSI lub głównej wiązki z przewodami, bo gdy zaczął ruszać wiązka to wsteczne się włączały. Miał ktoś z Was podobny problem? Mam się szykować na duże koszta naprawy? Jestem już umówiony z elektronikiem, ale chciałem też zaciągnąć informacji od Was.

Dzięki.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2019, 19:44:01 »
Elektryk szybko namierzy problem, obstawiam mechaniczne uszkodzenie wiazki, przetarcie otuliny i ich przerwanie. Zerknij na przewody po odsunieciu gumowych oslon tam gdzie przy otwarciu klapy najbardziej pracuja. Ostatnio moj kolega z XC60 mial podobny problem - przestalo dzialac skladanie lusterek, potem padlo podgrzewabie lusterek. Jak pokazal mi na zdjeciu grubosc przewodow zasilajacych to zrozumialem dlaczego popekaly :) Ksiegowi rzadza tym swiatem!

Offline slawo8686

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń 2020, 23:18:30 »
Temat juz dawno do zamkniecia. Z wiazka i z polka BSI wszystko bylo w porzadku, okazuje sie ze trafilem na beznadziejnego elektryka ktory nie potrafil zdiagnozowac problemu.
A problemem byl (tak jak przypuszczalem i mowilem mu to od samego poczatku) - stycznik swiatel wstecznych.
Wymieniony na nowy, wszystko działa :)