Autor Wątek: [Santa Fe CM] szarpanie podczas ruszania  (Przeczytany 3827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fabiosoldier

• HKP
  • **
    • http://www.komputerykoszalin.pl
[Santa Fe CM] szarpanie podczas ruszania
« dnia: 03 Lipiec 2019, 16:10:26 »
Witam wszystkich od paru dni mam coś takiego że kiedy ruszam z miejsca  puszczam sprzęgło i auto czasem szarpie wciskam sprzęgło jeszcze raz i puszczam i jest ok, dodam że nie zawsze tak się dzieje i nie ważne czy na zimnym czy rozgrzanym , czasem ruszam i jest ok zatrzymuje się na kilku światłach i jest ok i na następnych światłach ruszam i szarpie , może ktoś wie co to jest. Santa Fe 2.2 crdi 155/km diesel 2007r.

Offline Marcin1985

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2019, 18:08:13 »
Czesc szarpniecie jest pojedyncze?masz naped 4wd?

Offline Fabiosoldier

• HKP
  • **
    • http://www.komputerykoszalin.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2019, 12:48:17 »
Witam, nie szarpnięcie są nie wiem jak to napisać powtarzają się aż zaczyna trząść autem, ale jak nacisnę sprzęgło i dodam gazu i puszczam  sprzęgło to wszystko milknie i ruszam bez szarpania , auto bez 4x4, i dodam że zaczyna się to robić coraz czyściej jak dotychczas, powiedzmy że na 20 ruszeń  zdarzy się to 4 razy, i tylko kiedy ruszam na wolnych obrotach. Pytałem zaprzyjaźnionego mechanika i mówił że to na pewno dwu masa, jeśli tak  to mam następne pytanie czy wymieniać dwu masę razem ze sprzęgłem,  i czy lepiej jest zakupić dobry zamiennik czy regenerowany oryginał.

Offline Marcin1985

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2019, 10:24:44 »
Na zimnym aucie sa te szarpniecia? Mi to wyglada raczej na nierowny docisk lub tarcze ale nie zmienia to faktu ze trzeba rozbierac cale sprzeglo i zweryfikowac sprzeglo.lub jeszcze moze to byc  slynne sprzegielko w moscie zeby to zweryfikowac wystarczy zdjac wal napedowy. Mam taka 2 mase do 2.2 crdi. O przebiegu ok10 000 tys przebiegu.